Sunt nenumărate cazurile românilor care ajung să fie exploatați din cauza sărăciei în Europa. Cel mai recent caz este al unei bande de interlopi care care trăia din veniturile lucrătorilor aduși la munci agricole în Spania.
Ceea ce părea a fi doar o altă operațiune polițienească împotriva exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri din mediul rural a dus la dezmembrarea unei rețele criminale care îi ținea pe mulți români în condiții de sclavie, până la punctul în care una dintre persoane a fost găsită în stația de autobuz din Sevilia când a vrut să fugă și a fost răpită pentru a nu da declarații.
Potrivit anchetatorilor, liderul organizației criminale, care duce o viață de lux după cum relatează publicația ElPais, nu ezita chiar să le pună viața în pericol celor care îl deranjau.
Anchetatorii dau exemplul unei persoane care a fost găsită de exploatatori în stația de autobuz din Sevilla când a vrut să fugă și a fost răpită pentru a nu da declarații.
Achetatorii au descoperit viața luxoasă pe care o ducea șeful bandei de profitori care foloseau muncitorii sezonieri ca sclavi în zonele rurale din Andaluzia, Spania.
Rețeaua infracțională era formată din indivizi cu cetățenie română care își exploatau compatrioții pe câmpurile din zona rurală a orașului Sevilia.
Banda a fost destructurată după o anchetă care a început când una dintre victime a fost călcată de un tractor și apoi răpită pentru a nu da declarații în fața judecătorului, relatează presa spaniolă.
Operațiunea polițiștilor a fost botezată Danubio: cinci victime ale traficului de persoane au fost eliberate și au fost arestate opt persoane, presupuși membri ai unei organizației criminale din zona andaluză.
Agresorii sunt acuzați că au ținut victimele ascunse cu intenția de a nu fi localizate și intenționau a le trimite în afara Spaniei, înapoi în România, pentru a evita urmărirea penală pentru activitatea ilegală.
Spre deosebire de mizeria în care trăiau victimele, liderul complotului criminal (tot de naționalitate română) ducea o viață de lux pe care o etala pe rețelele sale de socializare deși nu avea alt merit decât teroarea pe care o exercita asupra bieților conaționali, după cum subliniază El País: un BMW de 100.000 euro, zone VIP din Madrid, Salamanca și Sevilla, șampanie franceză Moët & Chandon, haine de brand de top.
Luxul afișat contrastează cu activitate infracțională care a condamnat oameni la muncă epuizantă și mizerie, controlată strict de o organizație care includea și mai multe dintre rudele sale, inclusiv soția și fiul său, relatează presa spaniolă.
Acțiunea poliției a început atunci când au aflat de existența unei victime a traficului de persoane cu un handicap intelectual: nu avea documentație, nu vorbea spaniola și a suferit un accident de muncă în timp ce efectua lucrări de colectare la Sevilia. A fost călcată de un tractor care i-a provocat politraumatisme în zona superioară a abdomenului și a necesitat să fie spitalizată mai multe luni.
Anchetatorii au început să meargă pe firul declarației răniților în accidentul cu tractorul: un tânăr de 25 de ani, care a fost încercat să se îndepărteze de zona de influență a organizației criminale, dar care, fără să știe de pericolul pe care îl aștepta, s-a întors la Sevilia unde a fost localizat de membrii rețelei în stația de autobuz. El a fost răpit și închis pentru a nu da o declarație în fața autorității judiciare, deși în cele din urmă a fost abandonat în stradă când asediul poliției s-a înăsprit.
După ce s-a întâmplat după accidentul de tractor, rețeaua infracțională s-a mutat în provincia Salamanca, unde s-a stabilit pentru începutul sezonului de colectare a cartofilor. Și-a desfășurat activitatea ilicită în sectorul agricol, mobilizând și urmărind cererea sezonieră a mai multor comunități autonome pentru a facilita exploatarea forței de muncă.
Activitatea de poliție a fost coordonată cu Procuratura pentru Străini din Sevilia și a primit colaborarea atașatului de interne din România.
Ancheta a culminat cu eliberarea la Sevilla a cinci victime ale exploatării prin muncă, una dintre ele fiind, de asemenea, victimă a exploatării sexuale. Au fost confiscate 2.000 euro în numerar, șase telefoane mobile, un vehicul de lux, bijuterii din aur și documente legate de anchetă.
În timpul operațiunii, opt membri ai organizației au fost arestați, unul dintre ei în România, unde a fugit, în calitate de presupus autor al infracțiunilor de trafic de persoane în scopul muncii și exploatării sexuale, detenției ilegale, obstrucționării justiției, infracțiunilor legate de prostituție și apartenența la o organizație criminală, în orașele sevilliane Brenes, Villaverde del Río, Alcalá del Río și La Algaba.
Victimele erau de naționalitate română și se aflau în situație neregulamentară pe teritoriul Spaniei, în condiții de vulnerabilitate economică și de muncă, fiind reținute pe motiv că ar fi contractat o datorie față de organizația care le exploata de la răsărit la apus pentru 25 de euro pe săptămână și le ținea într-o casă supraaglomerată.