Agenția de rating Standard & Poor’s estimează că anul acesta vor izbucni mai multe proteste puternice, combinate cu greve generale sau sectoriale, în contextul în care inflația ridicată reduce puterea de cumpărare a oamenilor. Manifestații vor izbucni și din alte motive, iar în unele țări acestea ar putea fi marcate de violențe.
S&P s-a referit și la demonstrațiile din România.
2023 va fi un an al slăbirii mediului investițional, al exporturilor și al consumului privat, avertizează S&P Global Market Intelligence, potrivit Rador și G4Media.
„Aceste proteste, așa cum am văzut în Belgia, Finlanda, Franța și Grecia în 2022, pot atrage până la sute de mii de muncitori”, mai susțin analiștii.
Potrivit acestora, dacă țările europene reușesc să evite penuria de gaze naturale în prima jumătate a anului și să atenueze efectele prețurilor ridicate, protestele nu vor pune în pericol stabilitatea internă.
S&P mai preconizează că grupurile de extremă dreaptă ar putea provoca proteste față de valurile de refugiați și imigranți, atât din Ucraina, cât și din statele non-europene, mai ales în țările cu un număr mare de refugiați ucraineni – Polonia, Germania și Slovacia.
Iar protestele alimentate de opoziție ar putea avea loc în țările cu guverne fragile sau care vor avea alegeri anul acesta – Grecia, Bulgaria, Slovacia, Polonia și Spania.
De asemenea, e de așteptat ca activiștii de mediu să-și continue acțiunile, mai ales în orașe precum Londra, Roma, Paris și Berlin.
Agenția de rating mai preconizează că protestele vor fi marcate de distrugeri și violente între manifestanți și forțele de ordine în țările în care de obicei se întâmplă acest lucru – Franța, Belgia, Țările de Jos și Germania.
În schimb, în țări precum Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Croația, protestele sunt de obicei pașnice chiar și când participă zeci de mii de oameni, mai notează Standard & Poor’s, citat de Rador.