SRI: TikTok a identificat promovarea masivă a partidului POT. Îl susține pe Călin Georgescu

Publicat: 04 12. 2024, 23:56
Sursa foto: Instagram / @calingeorgescuoficial

SRI a explicat, în raportul de desecretizarea cerut de CSAT, cum au crescut conturile de TikTok care l-au promovat pe Călin Georgescu, ceea ce a aratăt atacurile cibernetice ale unor forțe străine, dar a li negat declarația candidatului independent care spunea că nu a cheluit niciun ban pentru campania sa, dar de fapt s-au cheltuit peste 380.000 de euro. În plus, documentul se referă și la partidul POT care îl susține pe Călin Georgescu.

POT, promovare masivă pe TikTok

SRI a transmis că rețeaua de 25.000 de conturi prin care a fost promovat Călin Georgescu a devenit foarte activă cu două săptămâni înainte de alegeri, iar conturi create în 2016 au fost reactivate în această perioadă. Toată planificarea a fost făcută pe Telegram, conform Adevărul.

Dar, în ultimele zile, rețeaua de socializare a mai identificat o acțiune de promovare masivă, cea a partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu.

„În ultimele zile, TikTok a mai identificat o acțiune de promovare masivă, derulată în ultimele două săptămâni, pentru susținerea POT, partid suveranist, înființat în anul 2023, care îl susține pe Călin Georgescu”, menționa SRI.

Campanie de peste 380.000 de dolari

Bogdan Peșchir a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari în perioada 24 octombrie-24 noiembrie către conturi TikTok implicate în promovarea lui Călin Georgescu, chiar și după încheierea campaniei elctorale. Astfel, au fost încălcate politicile TikTok, dar și legislația electorală română.

SRI precizează că s-au înregistrat peste 85.000 de atacuri cibernetice rusești asupra sistemelor AEP, iar atacurile au avut loc și în ziua scrutinului, fiind utilizate sisteme informatice din 33 de țări.

În data de 24 noiembrie, SRI a obținut date legate de „publicarea unor credențiale de acces asociate bec.ro, roaep.ro și registrulelectoral.ro în cadrul unor platforme de criminalitate cibernetica de sorginte rusă, date similare fiind identificate și în cadrul unui canal privat de Telegram recunoscut pentru diseminarea de date exfiltrate din foarte mult state, mai puțin Federația Rusă”.