Decizia Curții Constituționale are un impact cert asupra securității naționale, transmite Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații, după ce magistrații au declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală ce făcea referire la interceptările SRI.
”Pragmatic, evaluarea noastră este că această decizie are un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale”, susține Hellvig, potrivit unui comunicat.
Acesta mai precizează că ”vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI, iar instituţia noastră a depus eforturi umane şi materiale considerabil”.
În opinia lui Eduard Hellvig, hotărârea Curții Constituționale reprezintă un recul, dar directorul SRI are convingerea că restul instituțiilor ”au maturitatea şi responsabilitatea de a compensa acest recul”.
Hellvig a dat asigurări tuturor celorlalte instituții că vor beneficia în continuare de ajutorul SRI. Serviciul Român de Informații îşi va adapta direcţiile de acţiune în raport cu provocările mediului de securitate, urmărind îndeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea strictă a dispoziţiilor legale existente, a asigurat directorul Serviciului.
Curtea Constituțională a anuntat că Serviciul Român de Informații nu mai poate face interceptări în dosare penale pentru că nu este organ de urmărire penală. Decizia se aplică inclusiv dosarelor aflate în curs de soluționare. (Detalii AICI)