Sporturile de iarnă sunt în pericol în România. Stațiunile montane din țară se reinventează din cauza temperaturilor ridicate

Sporturile de iarnă sunt în pericol în România. Stațiunile montane din țară se reinventează din cauza temperaturilor ridicate
Foto: Freepik

Cu ierni tot mai blânde și zăpadă din ce în ce mai rară, stațiunile montane din România sunt nevoite să găsească noi modalități de a atrage turiști.

Cum se vor reinventa stațiunile montane

Stațiunile montane din România se confruntă cu ierni din ce în ce mai scurte și mai puțin înzăpezite. Ninsorile abundente, esențiale pentru sporturile de iarnă, sunt tot mai rare, iar tunurile de zăpadă artificială funcționează doar la temperaturi sub zero grade, ceea ce s-a întâmplat foarte rar în iarna trecută, potrivit click.ro. 

Antreprenorii din turismul montan sunt forțați să se adapteze și să găsească noi modalități de a-și atrage clienții în condițiile climatice schimbătoare. Pentru a face față noilor provocări, stațiunile montane din România adoptă soluții inspirate din străinătate.

Toboganele alpine, săniile de vară suspendate și parcurile de aventură sunt doar câteva dintre alternativele propuse pentru a atrage turiștii pe tot parcursul anului.

Ce alternative au adoptat antreprenorii români

Recent, la Cheile Grădiștei, a avut loc un târg internațional pentru instalații montane, care a atras numeroși investitori dornici să-și protejeze afacerile afectate de schimbările climatice.

Administratorii domeniului schiabil din Buscat planifică să utilizeze instalațiile de transport pe cablu și în sezonul estival. „Avem în plan să punem 4-5 tobogane. Iar al doilea proiect este să facem un traseu pentru o minge din lemn care tot curge, sare, și copiii fug după ea, la fel să fie deservită de telescaun”, a declarat administrator domeniul schiabil din Cluj pentru Pro TV, citat de Evz.ro

La Cheile Grădiștei săniile de vară sau bobiile au devenit foarte populare. Instalația de bob de aici atinge viteze de 45 de kilometri pe oră și este cea mai apreciată atracție.

La Lacul Roșu, săniile de vară introduse anul trecut au avut un succes enorm, iar recent o altă instalație similară a fost inaugurată la Vărșag, atrăgând un număr mare de vizitatori.

Deși situat la peste 1.500 de metri altitudine și ferit până acum de lipsa zăpezii naturale, domeniul schiabil Șureanu ia măsuri preventive pentru a se asigura că poate continua să atragă turiști. „Zăpadă artificială trebuie privită că o asigurare casco, nu știi niciodată când ai nevoie de ea. E bine să o ai.”, a declarat reprezentantul unui productor de instalații de zăpadă artificială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:14 - Trump spune că „probabil” se va întâlni cu Zelenski, în SUA, săptămâna viitoare
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)