Sportivi blocați în telescaunul de la Cupa Mondială de sărit cu parapanta din Brașov, chiar înainte de start: „Nu era o opţiune să sari”

Sportivi blocați în telescaunul de la Cupa Mondială de sărit cu parapanta din Brașov, chiar înainte de start: „Nu era o opţiune să sari
Foto: Facebook/ISU Brasov

În timp ce se străduiau să participe la o competiție mondială în Brașov, zeci de parapantiști au fost nevoiți să rămână în aer după ce telescaunul în care se aflau s-a blocat în urma apăsării butonului de urgență de către unul dintre participanți. Aproape două ore tensionante au trebuit să aștepte la o înălțime de aproximativ 10 metri, sperând că vor fi salvați. Cu toate acestea, în cele din urmă, echipa tehnică a reușit să repună în funcțiune telescaunul, iar toți parapantiștii au fost coborâți în siguranță, fără ca nimeni să fie rănit.

Sportivii blocați în telescaun au fost salvați cu succes, după aproape două ore de suspans

Acum vine să mă salveze. Mulţumesc, băieţi! Mulţumesc!”, spune unul dintre sportivii blocaţi în telescaun. Finalul a fost unul fericit pentru sportivii care s-au aventurat într-o misiune dificilă. Ei au petrecut aproape două ore în suspans, la o înălțime de zece metri, în timp ce participau la Cupa Mondială de Sărit cu Parapanta.

Prima zi a Cupei Mondiale de Sărit cu Parapanta a debutat cu probleme în Brașov. La ora 11, un apel la numărul de urgență 112 a informat autoritățile că 35 de persoane se află în situație de blocaj în telescaunul de la Bunloc din Săcele.

Am stat acolo în total o oră, o oră şi jumătate. A fost ok, a început să plouă la un moment dat. Dacă încercai să cobori singur, te puteai răni. Nu era o opţiune să sari”, spune Bogdan, parapantist din Polonia.

E prima oară când văd aşa ceva. Toţi piloţii au fost calmi şi au realizat că e prea târziu ca să mai ducă la îndeplinire proba. Mâine e o noua zi”, adaugă Andreas Maleki, parapantist din Germania, scrie Observatornews.

Intervenție eroică a salvatorilor montani

Zeci de salvatori montani din Brașov, Zărnești, Săcele și Râșnov s-au mobilizat pentru a-i salva pe sportivi. După o îndelungată și dificilă intervenție, 12 parapantiști au fost coborâți în siguranță folosind tehnicile de rapel dirijat. Abia după această operațiune reușită, telescaunul a putut fi repus în funcțiune.

S-au format echipe multiple din cate trei salvatori, s-au dus la fiecare pilon, s-au căţărat pe el şi au început coborârea efectivă a persoanelor de la o înălţime de 7-8 metri”, a declarat Sebastian Marinescu, director Salvamont Braşov.

Sportivii se pregăteau să urce pe munte folosind telescaunul, în cadrul primei probe a competiției. Cu toate acestea, din cauza neîndemânării unuia dintre participanți, startul concursului a fost amânat. A fost un parapantist care, în loc să-şi pună parapanta, s-a împiedicat şi, ca să nu se lovească, a trebuit să oprim inslaţia. Inslataţia fiind plină până sus, când am dat să o repornim, datorita balansului creat, că era linia foarte grea”, a explicat Costantinescu Virgil, administrator.

În luna aprilie a anului trecut, s-a petrecut un incident nefericit în stațiunea Vatra Dornei, în care mai mulți turiști au fost blocați în telescaun. Situația a avut loc atunci când un bărbat, în timp ce conducea o mașină de teren, a intrat în instalația de transport pe cablu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`