Spitalul de Psihiatrie Murgeni, amendă de 12.000 de lei pentru că a primit alimente necertificate

Spitalul de Psihiatrie Murgeni, amendă de 12.000 de lei pentru că a primit alimente necertificate
Sursa Foto: Captură Video/ YT

În urma „incidentului alimentar” de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, în care trei pacienți și-au pierdut viața și alți 29 au ajuns la spital după ce au consumat alimente cu pește primite de la Mănăstirea Florești, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a prezentat, joi seară, măsurile luate, notează libertatea.ro.

Spitalul de Psihiatrie din Murgeni a fost amendat cu 12.000 de lei

După cele întâmplate, inspectori de la DSVSA Vaslui s-au deplasat la spitalul din Murgeni, respectiv Mănăstirea Florești.

„În incinta spațiului destinat preparării hranei pentru rezidenții mănăstirii au fost găsite diverse tipuri de pește, în cantitate totală de peste 114 kg. Întreaga cantitate de pește a fost pusă sub restricții sanitar veterinare la temperatură de congelare, până la definitivarea anchetei”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Ținând cont de faptul că Mănăstirea Florești nu are înregistrare sanitară veterinară pentru activităţi de alimentaţie publică, pentru a putea livra alimente gătite, dar nici autorizaţie pentru mijlocul de transport pentru produsele alimentare, lăcașul de cult a fost amendat cu 40.000 de lei.

Cât despre Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aici a fost dată o amendă de 12.000 de lei, pentru că a primit donația de la mănăstire. Ca atare, inspectorii au constatat că „unitatea este înregistrată sanitar veterinar, are fluxuri corespunzătoare și o stare bună de întreținere și igienă”.

„În blocul alimentar al spitalului s-au identificat şi pus sub sechestru, până la obţinerea rezultatelor analizelor, produse din peşte din diverse sortimente. Pentru încălcarea normelor privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare servite pacienţilor, acestea fiind primite ca donaţie de la o entitate neînregistrată sanitar veterinar, unitatea spitalicească a fost amendată cu suma de 12.000 lei”, se arată în comunicatul instituției.

Ce spune comerciantul care a vândut peștele mâncat de pacienții decedați

Octavian Bîgu, administratorul depozitului de unde călugării mănăstirii Florești au achiziționat peștele, folosit ulterior în prepararea meniurilor pentru pacienții Spitalului de Psihiatrie Murgeni, respinge posibilitatea ca marfa comercializată de el să fie factorul cauzal al deceselor.

„Dacă peștele comercializat de mine avea probleme, trebuia să mai fie și alte cazuri, prin alte localități. Acolo alta a fost cauza deceselor și se va vedea asta după autopsie”, a declarat comerciantul.

Bârlădeanul vinde în fiecare an cantități mari de pangasius, dar nu-l consumă, considerându-l nesigur din cauza originii sale. Întrebați de decizia de a vinde un produs considerat nesănătos, cei de la depozit au comparat situația cu cea a celor care vând țigări sau băuturi alcoolice, notează ziare.com.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`