UPDATE // Spitalul Colentina din Capitală, poziție oficială după ce a fost transformat în centru pentru tratarea bolnavilor de COVID-19

Publicat: 16 03. 2020, 16:51

UPDATE //Spitalul Clinic Colentina a oferit o primă reactive oficială pe acest subiect, explicând că, din 16 martie, toate internările sunt oprite, pentru că unitatea medicală va fi transformată în centru pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

„Începând cu data de 16 martie 2020, Spitalul Clinic Colentina se transformă în centru pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus SARS – CoV2. Astfel, începând cu această dată, sunt oprite toate internările.

În dorința de a fi mereu alături de pacienții noștri, Spitalul Clinic Colentina, în parteneriat cu Medicentrum și Lite Microsystems, vă pune la dispoziție un serviciu online GRATUIT de evaluare medicală la distanță, prin intermediul căruia medicii noștri vă pot oferi recomandări medicale.

Puteți adresa întrebări medicale, puteți transmite detalii despre problemele de sănătate cu care vă confruntați și încărca documente medicale. Veți primi, în cel mai scurt timp posibil, răspuns de la unul dintre medicii noștri.

ÎNAINTE DE A VĂ PREZENTA LA UN SPITAL, vă invităm să solicitați această evaluare online.

Această evaluare este GRATUITĂ.Raspunsul va fi dat in 12-24 de ore in functie de disponibilitatea personalului medical.

Această evaluare NU vă oferă un diagnostic, ci este o formă de triaj din partea unui medic de la Spitalul Clinic Colentina, de pe o specialitate medicală selectată de dvs”, arată comunicatul transmis de Spitalul Clinic Colentina.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că Spitalul Clinic Colentina din Capitală urmează să fie transformat în spital destinat tratării pacienților infectați cu coronavirus. Acesta a precizat pentru Digi24 că se va lua această măsură în contextul intrării României în scenariul trei privind răspândirea epidemiei și că măsura va fi aplicată după externarea totală a pacienților care au suferit de alte patologii.

Nelu Tătaru a precizat că la Spitalul Clinic Colentina se fac pregătiri pentru a nu mai fi efectuate internările ce vizează alte afecțiuni în afară de coronavirus, urmând ca patologia non Covid-19 să fie preluată de spitalele mici. El a precizat totodată că această măasură poate fi extinsă și la alte spitale regionale din țară dacă situația o va impune.

Nelu Tătaru a precizat că în acest moment România are nevoie de cadre medicale și că din acest motiv decretul privind instaurarea Stării de urgență pe teritoriul României prevede angajarea directă a personalului medical, fără concurs, și achiziționarea directă a medicamentelor si a echipamentului medical necesar.

După depășirea pragului de 100 de îmbolnăviri, România a intrat în scenariul trei de luptă împotriva epidemiei de coronavirus. Acesta presupune transmiterea virusului pe scară largă și depășirea capacității de gestionare a situației de către spitale.

Scenariul trei presupune măsuri mai restrictive. Autorităţile au decis că scenariul 3 este valabil între 100 şi 2.001 infectări.

Spitalele vor funcţiona după un alt program şi vor fi aduşi medici de acasă, din libere. Zonele dedicate bolnavilor de COVID-19 vor fi lărgite, iar celelalte cazuri vor fi mutate în paturi din „spitalele de suport”, care vor fi stabilitate de autorităţi.

Scenariul 3 presupune şi trecerea de la măsuri de prevenţie la măsuri de triaj în spitale, ceea ce înseamnă că afecţiunile care nu sunt urgente vor trece pe planul secund faţă de cazurile de COVID-19.