Spitalul Clinic Județean Suceava se închide pentru 48 de ore, iar 124 de pacienți vor fi mutați. După redeschidere, unitatea se va ocupa de cazurile de COVID-19

Publicat: 25 03. 2020, 10:28
Foto: Pixabay

O echipă a Ministerului Sănătății condusă de secretarul de stat Nelu Tătaru a efectuat, marți, o primă evaluare a Spitalului Clinic Județean Suceava, pe fondul pandemiei de COVID-19, arată un comunicat de presă al instituției guvernamentale.

Alături de demnitar, din grup au mai făcut parte șefii Comisiilor pentru medicină de urgență și epidemiologie din Ministerul Sănătății, prof.dr. Diana Cimpoieșu și prof.dr. Doina Azoicăi, de către directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași, conf. univ Lucian Indrei, coordonatorul direcțiilor de sănătate publică din Regiunea de NE.

Astfel, echipa ministerului a decis ca, începând de miercuri, Spitalul Clinic Județean Suceava să fie închis pentru 48 de ore, timp în care să fie realizate procedurile de dezinfecție.

Tot miercuri va începe transferarea celor 124 de pacienți care se mai află internați în spital în alte unități sanitare, după cum urmează:

– Pacienții confirmați pozitiv la COVID 19 vor fi repartizați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava care se află într-o clădire pavilionară separată. Această clinică are 248 paturi, din care în prezent sunt ocupate 108.

– Pacienții confirmați negativ la COVID 19 care nu reprezintă urgențe își vor continua tratamentul izolați la domiciliu sub supravegherea medicului de familie

– Pacienții care sunt confirmați negativ și reprezintă urgențe medicale care necesită tratament într-o unitate sanitară vor fi transferați în spitale din județul Iași, în funcție de patologie.

Potrivit aceluiași comunicat, în 48 de ore se estimează deschiderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Suceava, care este supusă procesului de dezinfecție. UPU va începe să funcționeze din nou cu personal medical transferat din clinicile medicale din Iași, clinicile private din Suceava, precum și personal din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava.

Toți pacienții care vor fi investigați și diagnosticați în UPU a SCUJ Suceava vor fi dirijați pentru continuarea tratamentului în unitățile medicale din Fălticeni și Rădăuți. Cei cu patlogie severă vor fi direcționați către unitățile medicale din Iași.

În ceea ce privește personalul medical, în unitatea sanitară sunt angajate 1300 persoane, personal medical și auxiliar.

Din cei 233 de medici ai unității sanitare, 34 sunt confirmați pozitiv la COVID 19. Aceștia sun internați la Spitalul de Boli Infecțioase Suceava, restul sunt în izolare timp de 14 zile la domiciliu.

De asemenea, 49 de asistenți medicali și infirmieri confirmași cu COVID 19 din cadrul spitalului județean se află, de asemenea, internați în Spitalul de Boli Infecțioase Suceava.

Echipa MS a decis ca, după dezinfecție, Spitalul Clinic Județean Suceava să devină unitate medicală în care să fie tratate cazurile infectate cu noul coronavirus.

Ministerul Sănătății a alocat 5 milioane de lei pentru continuarea investițiilor și dotarea noului spital din Fălticeni. De asemenea, MS a alocat Direcției de Sănătate Publică din Suceava 750 000 lei pentru achiziționarea unui sistem de detectare moleculară (Real Time PCR).

Evaluarea echipei medicale a MS continuă zilele următoare cu toate unitățile sanitare din regiunea NE. Astăzi va fi verificată situația de la Botoșani.