Spitalele, pline de copii conectați la oxigen. Un val de viroze a lovit Europa

Spitalele, pline de copii conectați la oxigen. Un val de viroze a lovit Europa

Sezonul de boli virale din această toamnă se dovedește a fi destul de grav. Numărul copiilor internați cu boli respiratorii care au nevoie de oxigen a explodat în Occident, iar în România este în continuă creștere.

Multe viroze în rândul copiilor. Aceștia pot ajunge să aibă nevoie de oxigen

Potrivit dr. Adrian Marinescu, directorului medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, cel mai mare din țară, adresabilitatea a crescut în ultima perioadă.

Cât privește momentul actual, la copii, într-adevăr sunt multe viroze. „Cazurile de gripă nu sunt în număr mare, dar ceea ce atrage atenția este faptul că există viroze – și este un virus care se numește sincițial respirator – și care poate să dea, în unele cazuri, chiar la un copil sănătos, complicații. Asta înseamnă pneumonie și insuficiență respiratorie.

Deci, copiii ajung să aibă nevoie de oxigen, într-o cantitate mică, e adevărat, dar, totuși, e o viroză”, mai spune dr. Marinescu, citat de Adevărul.

Ar fi vorba de copiii până în 6 ani

Și acești copii sunt internați, în număr relativ mare, adaugă specialistul: „Nu aș spune că depășește capacitatea de internare, dar sunt în număr categoric mai mare și acesta este un semnal de alarmă, mai ales pentru copiii mici. Vorbim de copii până în 6 ani, cu ponderea cea mai mare de a face astfel de complicații”.

Ca număr al acestor copii internați, adaugă directorul medical, e greu de spus pentru că lucrurile sunt în dinamică.

„Cred că ieri erau internați în același timp 14 copii cu viroză. Asta înseamnă un număr mare în raport cu ce avem de obicei. Nu toți au nevoie de oxigen.

Dar, dacă dintre cei care se internează cu viroză, ai o proporție de 10% care folosesc oxigen într-o cantitate mică, totuși, e important de spus și de luat în calcul”, atrage atenția medicul infecționist.

Ce trebuie să știm

Acesta ține să puncteze trei lucruri importante. „Nu putem ști în acest moment dacă vom avea endemie sau epidemie de gripă. Mă aștept ca dacă în ultimii doi ani circulația virusurilor gripale a fost totuși limitată prin măsurile restrictive și prin faptul că oamenii nu au interacționat, să fie o creștere în raport cu ce era din acest considerent.

În al treilea rând, noi, medicii, nu spunem acest lucru pentru ca oamenii să intre în panică. E vorba doar de a trage un semnal de alarmă că acest sezon rece presupune prudență și prevenție. Prevenție înseamnă vaccinare. Aceasta trebuie făcută și la copii.

Știm bine că după vârsta de 6 luni toată lumea ar trebui să se vaccineze antigripal. Sunt foarte puține contraindicații la vaccinarea antigripală.

În al doilea rând, și virozele pot să pună probleme, și atunci, după cum este cazul, trebuie să luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru. Acestea sunt lucrurile care trebuie precizate”, conchide dr. Adrian Marinescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`