Spitalele din administrarea Municipalităţii, în topul celor mai apreciate unităţi medicale din România

Publicat: 08 02. 2018, 15:35

Potrivit organizatiei non-guvernamentale „Observatorul Roman de Sanatate”, care a analizat nu mai putin de 122.426 chestionare de satisfactie completate de pacientii romani la externare (in perioada decembrie 2016-ianuarie 2018), spitalele aflate in administrarea Municipalitatii, prin ASSMB, sunt prezente in Top 10 cele mai bune spitale din punctul de vedere al transparentei, serviciilor medicale sau curateniei din Romania.

Concret, in ceea ce priveste transparenta, in top sunt prezente Spitalul Clinic Coltea si Spitalul Clinic Victor Babes, iar in topul serviciilor medicale oferite in spitalele din Romania, primul spital din Bucuresti aflat in top este Centrul Clinic de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia (mentionat si in topul unitatilor sanitare in functie de procentul de pacienti multumiti si foarte multumiti de curatenia din spitale, alaturi de Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila, care ocupa un onorant loc II), Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Panait Sirbu Bucuresti si Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila Bucuresti.

Primarul General, Gabriela Firea: „Am aflat cu satisfactie ca in topul celor mai apreciate spitale din Romania sunt prezente si unitati sanitare aflate in administrarea Municipalitatii, ceea ce inseamna ca eforturile noastre dau roade. Inca de la preluarea mandatului meu am

acordat o atentie deosebita acestui domeniu, iar anul acesta ne propunem chiar mai mult: acordarea unui buget record spitalelor, de 111 milioane de euro, aproape dublu fata de anii anteriori, suma destinata modernizarii, extinderii, dotarii sau reabilitarii tuturor spitalelor aflate in administrare, precum si campaniilor de informare si educare pentru sanatate a populatiei. Este important de mentionat ca am abordat acest domeniu pe mai multe paliere: investitii in unitatile medicale actuale, construirea a de spitale noi, la standarde europene, precum si crearea unor conditii moderne pentru medicii tineri, astfel incat sa se poata specializa si sa poata profesa in Bucuresti, in conditii similare cu cele din Uniunea Europeana. Astfel, anul acesta vom achizitiona si aproximativ 300 de locuinte de serviciu pentru cadrele medicale”.

In bugetul de anul acesta s-au alocat sume importante modernizarii unitatilor sanitare, din care amintim: finalizarea spitalelor Foisor si spitalul clinic de copii Victor Gomoiu, modernizarea corpului principal al Spitalului Clinic Victor Babes, constructia unei cladiri noi pentru chirurgie si neonatologie la Spitalul Clinic Cantacuzino, extinderea Spitalului Clinic Malaxa, modernizarea a trei pavilioane la Spitalul Clinic Obregia, precum si construirea unui

bazin pentru recuperare neuromotorie la Spitalul Sf. Luca. Mai mult decat atat, in prezent, o echipa mixta formata din reprezentanti ai Primariei Capitalei, ASSMB si UMF desfasoara actiuni de identificare a unor imobile, care vor fi echipate si dotate la standarde europene, unde sa fie relocat Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala, sediul din Calea Plevnei urmand sa fie consolidat.

Nu mai putin de 42 de milioane de euro sunt destinate pentru dotarea spitalelor cu echipamente si aparatura medicala, la care se adauga sumele necesare intocmirii unor studii de fezabilitate in vederea construirii a trei noi spitale, cu un total de peste 2.000 de paturi – Spitalul Metropolitan, si inca doua unitati sanitare in sectoarele 3 si 6.

Observatorul Roman de Sanatate este o organizatie non-guvernamentala a carei misiune este aceea de a contribui la imbunatatirea serviciilor de sanatate din Romania. Observatorul desfasoara studii de cercetare privind activitatea acestor servicii, integrand evidentele disponibile privind teme de interes pentru a informa elaborarea unor politici de sanatate coerente si eficiente.