"Spectacolul Cătuşelor”, în atenția CSM. Klaus Iohannis: Să avem mai puțin zornăit de cătușe (VIDEO)
„Spectacolul Cătuşelor” ajunge în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii. Membrii CSM au decis să analizeze în comisie modul în care persoanele inculpate în diverse dosare sunt scoase în cătuşe din sediile parchetelor şi urcate în dube.
În ultima şedinţă a CSM s-a vorbit chiar de oportunitatea unei noi legislaţii în domeniu, după ce, spunea judecătorul Mircea Aron, au venit semnale inclusiv de la ambasade că astfel de scene nu se regăsesc în alte state europene.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii afirmă că în alte state nu există „astfel de spectacole”, dar trebuie făcută o analiză comparativă.
Această practică a ajuns și în vizorul ambasadelor, care au atenționat CSM.
„Eu m-am preocupat și am avut deja discuții. Trebuie să vedem dacă poate să fie un spectacol ceea ce se întâmplă zi de zi și trebuie să vedem dacă în alte țări lucrurile stau așa. După semnalale pe care le primim, inclusiv de la ambasade, nu se fac astfel de spectacole. Prin urmare, trebuie să vedem care este legislația, să facem un examen de legislație comparată și să ne punem problema și noi, chiar dacă putem găsi răspunsuri și în Legea audiovizualului, dar trebuie oarecum să impunem o regulă pentru ceea ce se întâmplă zi de zi”, spune judecătorul Mircea Aron, membru al CSM, citat de Mediafax.
Nu este exclusă nici varianta ca reprezentanții CSM să facă o propunere ministrului Justiției pe această temă.
„Spectacolul nu îl fac procurorii. (…) Trebuie să facem un examen de legislație comparată, în așa fel încât să găsim cele mai bune pârghii ca să mai estompăm fenomenul. Dacă este nevoie de un articol legislativ, o să propunem ministrului Justiției să facă un demers în acest sens”, afirmă președintele CSM, judecătorul Marius Badea Tudose.
Și președintele Klaus Iohannis condamnă acest spectacol, subliniind că se impune o schimbare de legislație.
„Eu cred că anumite aspecte ar fi putut fi atenuate. (…) Adică, să avem mai puțin zornăit de cătușe și să aflăm prin comunicate seci ce s-a întâmplat. (…) Eu cred că aici este nevoie de schimbare și în legislație și în procedură și este nevoie de un act de voință și din partea celor care se ocupă de aceste probleme. Nu vreau să arunc vina asupra unuia sau altuia, nu am niciun indiciu că undeva ar exista o scurgere ilegală de informație. Asta nu se întâmplă, dar este nevoie de o îmbunătățire inclusiv a respectului de sine la toți cei care vin în contact cu aceste cauze și unii cu siguranță atunci ajung la concluzia că nu trebuie să dea o copie a dosarului jurnaliștilor după cinci minute după ce a primit dosarul spre consultare”, afirmă Iohannis.
http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf