Miercuri noapte, Luna nu s-a mai văzut pe cer. A fost eclipsă totală, cea mai lungă din ultimii 100 de ani, iar din cauza norilor fenomenul nu a putut fi observat în toată splendoarea sa. Cu toate acestea, mii de oameni au orivit spre cer să vadă eclipsa, mai ales că următoarea, vizibilă şi în ţara noastră va avea loc abia în 2015.
Bucureştenii nu au putut vedea fenomenul foarte bine din cauza norilor.
„În funcţie de gradul de poluare din atmosfera terestră putem observa o eclipsă de o culoare mai roşiatică, mai închisă sau deschisă, în funcţie de particulele de cenuşă vulcanică din atmosferă”, a spus Mihai Dascălu, referent Observatorul Astronomic.
Şi gorjenii au avut aceeaşi dezamăgire, întrucât norii nu au permis vizionarea fenomenului atât de rar.
La malul mării însă. Eclipsa s-a putut observa perfect. Oamenii au ieşit pe străzi pentru a admira momentul în care Luna dispare de pe cer.
Şi la Miercurea Ciuc oamenii au ieşit să vadă fenomenul. Astronomii amatori au adus şi telescoape prin care au ptutut vedea mai bine momentul Eclipsei.
Şi locuitorii din vestul ţării au fost ceva mai norocoşi, pentru că vremea i-a lăsat să vadă întregul fenomen astronomic.
Eclipsa a început la ora 20:24, când Luna s-a aflat sub orizont, a răsărit la 20:51, iar după 30 de minute, adică la ora 21:22 a început să intre în umbra Pământului. Strălucirea satelitului natural a început să scadă, în timp ce partea stângă a discului a început să fie acoperită de umbră timp de o oră. Luna a fost complet acoperită la ora 22:22, maximul producându-se la 23:12, moment în care Luna a avut o culoare portocalie-cărămizie, cu o parte mai deschisă.
Următoare eclipsă totală de Lună, vizibilă la noi în ţară se va produce pe 28 septembrie 2015.