Imagini spectaculoase cu ultima superlună din mai 2020. Uite cum s-a văzut de pe cerul marilor orașe din lume

Publicat: 08 05. 2020, 23:49

Ultima superluna din 2020 s-a ridicat vineri noapte, peste o lume care face eforturi să își revină după pandemia de coronavirus.

Fenomenul astrologic care a oferit un spectacol natural rar se petrece atunci cândluna plinăse află în punctul minin la distanței față de Pământ.

Deși norii au acoperit parțial luna, înEuropa și Asia, fenomenul a fost vizibil.

Oamenii nu au mai ieșit ca altădată ca să fotografieze fenomenul în toată splendoarea lui, din cauza pandemiei de coronavirus, însă câțiva pasionați s-au aventurat totuși afară și au surprins un spectacol greu de descris în cuvinte.

Iată cum a fost surprins fenomenul de superlună:

New York, SUA

Turcia

China

Londra , Marea Britanie

Mecca, Arabia Saudită

Golful Dublin, Irlanda

Filipine

El Paso, Texas

Cum se produce fenomenul de lună plină

Orice lună plină sau lună nouă care se află la o distanță de 361.885 km (sau mai puțin) de planeta noastră, măsurată din centrul lunii și al Pământului, poate fi numită superlună, conform definiției dat de astronomi. Acesta este motivul pentru care superluna este vizibilă în fiecare an.

Denumirea desuperlunăa fost inventat de astrologul Richard Nolle în 1979.

Fenomenul are loc din cauza că orbita lunii în jurul Pământului nu este un cerc. Aceasta are de fapt formă eliptică (ovală).

Astfel, distanța lunii față de Pământ se schimbă pe măsură ce călătorește în jurul planetei noastre. În plus, Pământul nu stă direct în mijlocul acestei orbite eliptice, așa că există puncte pe orbita lunii unde este cea mai apropiată și mai îndepărtată de Pământ. Aceste puncte sunt numite perigeu și apogeu.

Termenul de perigeueste preferat în comunitatea științifică. Perigeuleste punctul în care luna este cea mai apropiată pe orbita sa de Pământ, iar apogeulse produce când ele sunt situate în pucnctul cel mai îndepărtat.

În 2020,cea mai mică distanță dintre lună și Pământ a fost de aproximativ356,907 de kmde Pământ, iar cea mai mare, 406,692 km.

Cea mai mare superlună a secolului va avea loc pe 6 decembrie 2052, când Pământul și Luna se vor afla la cea mai apropiată distanță unul de celălalt.

Superstițiile spun că superluna aduce dezastre pe pământ

Bazându-se pe fatul că mareele sunt provocate de forța de atracție dintre Pământ și lună, iar unele teorii sugerează că superluna poate provoca dezastre naturale cum ar fi cutremure violente, erupții vulanice sau tsunamiuri.

Principele conexiuni realizate de mass-media între apariția supelunii și dezastre naturale, includcutremurul din 2004 și tsunamiuldin Oceanul Indian,cutremurul din 2011 și tsunamul dinTohoku, Japonia, marele cutremur cu magnitudinea de 7,5 produsla aproximativ 15 mile nord-est de Culverden, Noua Zeelandăpela 14 noiembrie 2016, însă nu există dovezi științifice care să lege fenomenele.

Deși este demonstrat că apropierea celor două corpuri cerești provoacă o creștere subtilă a activității tectonice, acestea sunt monore. Cele mai multe studii au infirmat teoria și au negat o legătură între aceste fenomene.

Potrivit specialiștilor, efectele superlunii sunt minore pe Pămănt, spun seismologii, iar apropierea celor două corpuri cerești nu ar trebui să afecteze echilibrul energetic intern al Pământului, deoarece există maree lunare în fiecare zi, iar forța de atracție nu ar fi destul de mare încât să provoace cutremure.