Specialiștii trag semnalul de alarmă: „2024 s-ar putea să doboare recordurile de temperatură ale anului 2023” / „Intrăm într-o nouă epocă climatică”

Specialiștii trag semnalul de alarmă: 2024 s-ar putea să doboare recordurile de temperatură ale anului 2023 / Intrăm într-o nouă epocă climatică
Sursa foto: Pexels/ @Francesco Ungaro 1710813

Climatologul Roxana Bojariu a explicat într-o intervenție pentru B1 TV că anul 2024 ar putea doborâ recordurile de temperatură înregistrate în anul 2023, fenomen legat de încălzirea globală accelerată:

„Episoade de ninsoare e posibil să mai avem, dar statistic vorbind observați că în ultimii ani sunt din ce în ce mai rare, chiar dacă intensitatea lor pe durate limitate poate fi importantă. În viitor din păcate vom avea zăpadă mai ales la munte iarna, la altitudini mai mari. Deci problema lipsei de zăpadă este clar legată de încălzirea globală, de schimbarea climei, prin creșterea temperaturilor iarna. 2024 s-ar putea să doboare recordurile anului 2023. Colegii noștri de la Serviciul Meteorologic Britanic fac estimările lor anuale și conform acestora, în anul ce vine s-ar putea să avem o creștere a temperaturii medii anuale față de nivelul preindustrial în jur de 1,46 grade C, foarte aproape de 1,5 grade C. S-ar putea să trecem de acest prag psihologic la anul, chiar dacă această creștere va fi una temporară”.

Climatologul a explicat faptul că omenirea intră într-o nouă epocă climatică:

„Este totuși un semnal de alarmă pentru că încălzirea globală se accelerează. Ne putem aștepta inclusiv la fenomene extreme legate de o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă în sistemul climatic, ne putem aștepta evident la valuri de căldură care să se declanșeze devreme. Europa a cunoscut cea mai timpurie declanșare a unui val de căldură, în Portugalia și Spania, dar și valuri de căldură care să apară târziu, cum s-a întâmplat și anul acesta, în vestul Europei în septembrie și în România am avut temperaturi de peste 35 de grade C în ultima parte a lunii octombrie. Practic intrăm într-o nouă epocă climatică și depinde de noi dacă reușim să temperăm această creștere a temperaturii medii globale, care este un simptom în spatele căruia avem aceste modificări ale statisticilor fenomenelor extreme”.

În zilele următoare temperaturile vor continua să fie mai ridicate decât normalul perioadei:

„Dacă vorbim de zilele care urmează vom continua cu temperaturi mai mari decât normalul perioadei, relativ puține precipitații. Până la Revelion va rămâne aceată vreme atipică de sfârșit de decembrie, poate și după Revelion va trebui să urmărim actualizările prognozelor, inclusiv ale celor cu interval de anticipație mai mic, de un interval de 6 ore, cele care ne pot spune mai multe despre fenomene extereme și despre localizarea lor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`