Specialiștii avertizează: Mesaje false cu caracter tragic, precum moartea cuiva într-un accident, circulă pe rețelele sociale

Specialiștii avertizează: Mesaje false cu caracter tragic, precum moartea cuiva într-un accident, circulă pe rețelele sociale
Sursa foto: Freepik

O nouă metodă macabră este folosită de infractorii cibernetici pentru a avea acces la datele utilizatorilor.  Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţie asupra mesajelor false pe Facebook, cu caracter tragic, prin care se anunţă moartea unor persoane în urma unor accidente.

Nouă metodă folosită de infractorii cibernetici

În acest mod, utilizatorii sunt determinați să acceseze link-uri care deschid site-uri maliţioase sau frauduloase sau articole sau clipuri video pentru a creşte numărul de vizualizări.

”Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunţau moartea anumitor persoane în urma unor accidente. Ţinta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozităţii sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii. La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecţionaţi către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecţionat către conţinut maliţios!”, afirmă reprezentanţii DNSC.

Specialiștii recomandă utilizatorilor să analizeze cu atenţie informaţiile culese din mediul online şi să raporteze astfel de postări pentru ”scam” sau ”spam” către reţeaua socială.

De asemenea, se recomandă restricţionarea publicării automate pe profil a postărilor în care o persoană este etichetată de prieteni sau cunoştinţe pe social media.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să evite să acceseze link-uri din postări cu conţinut alarmant, chiar dacă recunosc contul, şi să contacteze persoana care a publicat informaţia pentru validare, pe un canal diferit de comunicare.

Totodată, nu trebuie instalate programe sau aplicaţii, abonări la servicii şi nu se furnizează date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)