Specialiștii avertizează cu privire la consumul excesiv al medicamentelor pentru răceală care conțin pseudoefedrină, deoarece acestea pot provoca grave probleme de sănătate, inclusiv cardiace și neurologice. Agenția Medicamentului din Franța a emis o alertă în acest sens, îndemnând oamenii să evite utilizarea acestor pastile dacă nu este absolut necesară, relatează Știrileprotv.ro.
Din ce în ce mai mulți oameni consumă medicamente antitermice și antiinflamatoare în exces, chiar și în absența simptomelor, având impresia că acestea nu pot face rău. Cu toate acestea, ele ar trebui luate doar atunci când apar simptomele.
Medicul de familie, Cosmina Berbecel, a atras atenția că administrarea inutilă a acestor medicamente poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv depunerea de pietre în rinichi din cauza vitaminei C sau reacții adverse la medicamente pe bază de plante.
„O viroză tratată trece în 7 zile, netratată într-o săptămână. Cam așa e vorba noastră, dar cel mai important în virozele simple, necomplicate, este să controlezi temperatura, administrare de antitermice doar în caz de febră și atenție să nu le supradozăm nici pe acelea. Inclusiv vitaminele luate inutil pot face rău, banala vitamină C, dacă se ia a la long se poate depune în rinichi sub formă de pietre. Medicamente pe bază de plante pot avea reacții adverse”, este avertismentul Cosminei Berbecel.
Majoritatea medicamentelor utilizate pentru tratarea răcelii conțin pseudoefedrină, atât sub formă de pastile, cât și sub formă de spray nazal. Consumul excesiv al acestor medicamente poate duce la probleme grave de sănătate. De obicei, o pastilă fără prescripție medicală conține 30 de mg de pseudoefedrină, iar unele persoane iau doze nerezonabile, ceea ce poate deveni periculos, în special pentru cei cu afecțiuni cardiace.
„Pseudoefedrina este un excitant al sistemului nervos central, la început dă o senzație de euforie. E un efect amfetamic…m-am simțit foarte bine, am avut de o dată energie, inclusiv în combuinația cu ibuprofenul pot avea efecte pe sistemul cardiovascular. Ibuprofenul are efect direct pe sânge, risc de hemroagii, iar pseudoefedrina la nivelul cardiac, ceea ce poate duce la puls accelerat. Simptome pe care le resimte imediat un pacient, dar se poate ajunge până la atac vascular”, spune farmacista Beatrice Speteanu.