Specialiștii avertizează: Au apărut două noi simptome pentru COVID-19. Boala are un debut total atipic

Publicat: 24 08. 2020, 09:18
Foto: Hepta

Medicii au identificat noi simptome asociate infecției cu noul coronavirus. Pe lângă problemele respiratorii, COVID-19 provoacă manifestări neobișnuite până în prezent, cum sunt durerile abdominale, însoțite de scaune frecvente, și durerile puternice de cap. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași subliniază astfel că este important ca toate persoanele care se prezintă la medic să fie testate și pentru infecția cu SARS-CoV-2, indiferent de simptomele pe care le au.

Noi simptome pentru COVID-19: Apar manifestări precumdureri de capdeosebit de puternice și durerile abdominale

„Aș sublinia debutul atipic, pe care nu l-am întâlnit la tip, cum ar fi debutul digestiv și debutul neurologic, cu manifestări precumdureri de capdeosebit de puternice, vertij (senzația de amețeală – n.r.), care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acești pacienți au avut totuși test pozitiv COVID. (…) De exemplu: durerile abdominale și scaunele frecvente. La adulți nu te-ai aștepta – suntem în sezonul de vară, consumăm multe fructe și legume – ca astfel de simptome să te ducă spre un test COVID-pozitiv, în absența tusei și a febrei”, a explicat Carmen Dorobăț, la Digi 24.

De altfel, și în urmă cu câteva săptămâni, medicii ieșeni avertizau că au fost identificate noi simptome ale COVID-19, printre acestea numărându-se manifestările cutanate și chiar tulburările de comportament.

”Este vorba despre fenomene digestive, ca dureri abdominale, senzație de greață, vărsături, de asemenea, lipsa poftei de mâncare pe toată perioada acută a bolii, astfel încât, la un moment dat, când pacientului îi revine pofta de mâncare este un semn bun că evoluția este favorabilă. De asemenea, există manifestări cutanate, erupții care se aseamănă cu cele alegrice, care au apărut în special la copii. Alte manifestări apărute la adulți au fost încadrate în ceea ce înseamnă manifestări prin insuficiența venoasă cronică, prin insuficiența renală cronică, care, în prezența infecției cu SARS-CoV-2, s-au accentuat și s-au agravat. Aș mai sublinia apariția unor fenomene neurologice, cum ar fi modificări neuropsihice în faza acută a bolii, adică pacienții prezintă tulburări de comportament pentru o perioadă de două-trei zile”, a declarat Carmen Dorobăț pentru B1 TV.

Situația cazurilor de coronavirus în România

Cea mai recentă raportare a Grupului de Comunicare Strategică arată că, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost testate pozitiv 961 de persoane, dintr-un total de 13.274 de teste prelucrate în același interval, iar 39 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 au murit.

Astfel, de la debutul crizei sanitare, 78.505 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la nivel național, la un număr total de peste 1,65 milioane de teste prelucrate. Din numărul total de pacienți depistați cu infecție cu SARS-CoV-2,35.287au fost declarați vindecați și 9.429 de asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare,3.272 au murit, iar alți 480 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară.

Pe teritoriul României, 10.929 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.677 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 29.526 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 37 persoane.