„Consuming Kids (Copiii consumului) – Comercializarea copilăriei” (SUA, 2008) este un documentar tulburător, care va fi transmis vineri, pe B1TV, în cadrul emisiunii „Special B1” cu Dinu Flămând, de la ora 19.30.
Ca niciodată înainte, copiii din ziua de astăzi sunt afectaţi de o serie de „boli”, de la violenţă la hiper-sexualizare si de la obezitate la materialism agresiv. Ceea ce încearcă documentarul „Consuming Kids” să facă este să lege toate aceste puncte şi să demonstreze cum îi afectează pe copii, în special pe cei din SUA, goana după profit a companiilor. Mai mult, îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra noii realităţi îngrijorătoare a culturii noastre de larg consum.
Cu practic nici o supraveghere guvernamentală sau vreo formă de protest public, industria de marketing care se ocupă de segmentul de tineret, cu ajutorul multor miliarde de dolari, a reuşit să folosească cele mai recente progrese în psihologie, antropologie şi neuroştiinţă, pentru a transforma copiii americani în unii dintre cei mai profitabili consumatori din lume.
Copiii americani influenţează o sumă estimată la 700 de miliarde de dolari în cheltuielile anuale şi încă din primii ani de viaţă sunt bombardaţi cu mesaje prin care se încearcă să li se vândă orice: de la junk food la telefoane mobile, iPod-uri sau maşini de familie. Rezultatul este că însăşi copilăria a fost comercializată!
„Copiii consumului” urmăreşte evoluţia şi impactul fenomenului perturbator şi fără precedent, dezvăluind tacticile de marketing controversate ale acestei industrii şi efectul consumului exagerat asupra copiilor.
Documentarul „Consuming Kids” oferă date şi informaţii neştiute până acum şi reprezintă o resursă nepreţuită pentru părinţi, profesori, profesioniştii din domeniul ocrotirii sănătăţii şi oricine doreşte să încurajeze bunăstarea copiilor.
„Copiii consumului” a stârnit dispute în multe medii, iar ideile lansate vor fi analizate în studioul B1TV de Dinu Flămând şi invitaţii săi: Adrian Iorgulescu (profesor universitar, fost ministru al Culturii), Anton Anton (secretar de stat, fost ministru al Educaţiei), Radu Alexandru (profesor universitar) şi Daniel Perdigao (Directorul Institutului Cervantes).