Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a dat asigurări luni, într-o intervenție pentru B1 TV, că din evaluările de până acum ale responsabililor „nu putem discuta de amenințări militare directe împotriva României”. Fiind membri NATO, avem „cele mai importante garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, a mai spus Spânu.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai, în contextul în care forțele rusești au atacat cu drone Portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi.
Întrebat dacă există riscuri de securitate pentru țara noastră, Spânu a răspuns: „Din evaluările structurilor cu responsabilități din cadrul Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă la acest moment posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României. Vreau să subliniez că suntem membru NATO, avem în Carta NATO cele mai importante garanții de securitate din întreaga noastră istorie, iar felul în care a reacționat alianța în ansamblul ei, mai ales după declanșarea războiului din Ucraina, a demonstrat că solidaritatea nu e un ideal la care vrem să ajungem, ci e cât se poate de concretă”.
„Am văzut că s-au luat măsuri de consolidare a întregului flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Aș putea spune că România e la fel de bine apărată ca orice alt aliat. (…) Nu avem, deci, motive de îngrijorare”, a insistat reprezentantul MApN.
Întrebat dacă statul român e pregătit pentru un eventual incident și dacă va face diferența între un atac intenționat asupra României și situația în care Rusia ar putea lovi din greșeală teritoriul românesc, acesta a explicat: „Reafirm că Ministerul Apărării condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și împotriva normelor morale și umanitare, populația civilă și elementele de infrastructură civilă, critică a Ucrainei. În ce privește periocolele în care s-ar putea afla ipotetic România, am subliniat că, din evaluările noastre, nu putem discuta de amenințări militare directe împotriva României și nu aș vrea să abordăm problema unor amenințări de natură militară pe bază de speculații sau probabilități”.
„Ce vă pot asigura e că Armata României continuă să implememteze măsurile de vigilență întărită în toate dimensiunile spațiului, consolidează cu aliații postura de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic, (…) iar la nivel instituțional colaborăm cu instituțiile din statele aliate, dar și în integritatea alianței, deci cu structurile din NATO, pentru a consolida apărarea comună pe flancul estic și a descuraja orice agresiune împoriva teritoriului aliat”, a continuat acesta.
Despre măsurile imediate luate de Ministerul Apărării după acest incident, Constantin Spânu a spus: „Măsurile sunt într-o logică graduală a continuității. Noi din prima zi a declanșării războiului de agresiune am luat măsuri de întărire a vigilenței în toate dimensiunile spațiului. monitorizăm cu toate mijloacele la dispoziție situația din regiune și, din evaluări, vreau să fiu cât se poate de ferm, nu sunt evaluate riscuri de natură militară la adresa teritoriului aliat și nici a României. Nu avem motive de îngrjiorare sau, Doamne ferește, de panică”.