Sorina Pintea rămâne sub control judiciar în dosarul de luare de mită. DNA, câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti

Sorina Pintea rămâne sub control judiciar în dosarul de luare de mită. DNA, câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti
Foto: Inquam Photos / George Calin

Curtea de Apel București a decis ca Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, să rămână sub control judiciar în dosarul în care este acuzată de luare de mită, faptă pe care ar fi săvârșit-o, spun procurorii, când era manager al Spitalului Județean Baia Mare.

Sorina Pintea rămâne sub control judiciar

Pe 2 iulie, Tribunalul București a revocat măsura controlului judiciar ce o viza pe fostul ministru Sorina Pintea, în dosarul în care este acuzată de luare de mită. Procurorii DNA au contestat decizia, iar Curtea de Apel București le-a dat dreptate, precizează Agerpres.

„Admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA împotriva încheierii din data de 02.07.2020, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București – Secția I Penală. (…) Desființează încheierea atacată și, rejudecând, (…) menține măsura preventivă a controlului judiciar luată față de inculpata Pintea Sorina”, se arată în încheierea de ședință postată joi pe portalul instanțelor de judecată.

DNA o acuză pe Sorina Pintea de luare de mită

Procurorii anticorupție o acuză pe Sorina Pintea de luare de mită, în contextul unui contract de achiziții de echipamente împotriva noului coronavirus, acte de corupție pe care le-ar fi comis pe vremea când era manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.

În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, aceasta ar fi cerut și primit printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, sumele de 10.000 de euro, respectiv 120.000 lei. Banii reprezentau 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente” din spitalul pe care Pintea îl conducea.

Anchetatorii mai susțin că ea a luat banii în incinta spitalului.

„În data de 28 februarie, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”.

Procurorii au pus sechestru asiguratoriu pe două terenuri aparținând fostului ministru.

Inițial, pe 29 februarie, aceasta a ajuns în arest preventiv, dar a fost eliberată pe 6 martie. Curtea de Apel Bucureşti o plasase atunci sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Pe 30 aprilie, Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății în timpul guvernării social-democrate, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

În contextul scandalului generat de reținerea sa, Pintea a demisionat de la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.

S-a răzgândit apoi, ea fiind demisă prin decizia ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

În locul ei a fost numit, interimar, liberalul Alexandru George Oros.

Sorina Pinteaa devenit ministru al Sănătății în 29 ianuarie 2018, odată cu învestitura Guvernului Dăncilă, și a părăsit portofoliul la momentul 10 octombrie 2019, când cabinetul fostei lidere social-democrate era demis prin moțiune de cenzură.

Fostul ministru câștigase un mandat de senator la alegerile generale din 2016, când a candidat pe listele PSD. Cu toate acestea, în 4 februarie 2017, ea avea să își dea demisia, pentru că dorea să rămână în funcția de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`