Sorina Matei: Liviu Dragnea are nevoie de un pretext ca să dea amnistia și grațierea. El face mari presiuni pe Curtea Constituțională zilele astea (VIDEO)

Sorina Matei: Liviu Dragnea are nevoie de un pretext ca să dea amnistia și grațierea. El face mari presiuni pe Curtea Constituțională zilele astea (VIDEO)

Jurnalista Sorina Matei a declarat marți, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că Liviu Dragnea are nevoie în acest moment de un pretext pentru a explica urgența adoptării unei Ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, iar totul depinde de decizia pe care urmează să o ia judecătorii de la Curtea Constituțională cu privire la protocoalele dintre Parchete și SRI.

”Domnul Dragnea are nevoie acum de un «trigger». «Trigger-ul» ăsta se numește măsura excepțională , adică are nevoie de o urgență, de un pretext ca să dea amnistia și grațierea pentru că de anul viitor va fi mai dificil pentru el, se intră în președinția Consiliului UE, Europa va sta cu ochii pe noi.

Grațierea și amnistia, potrivit legii, se acordă de către Parlament. Ei vor să dea o grațiere și amnistie colectivă, așa cum a anunțat domnul Iordache. Articolul 73 din Constituție spune că «Parlamentul adoptă legi constituţionale, legi organice şi legi ordinare. (…) i) acordarea amnistiei sau a graţierii colective». Ei nu pot să dea această ordonanță decât prin lege organică, potrivit legii. Pentru că Parlamentul intră în vacanță, Guvernul, pe perioada vacanței parlamentare, este abilitat să emită ordonanțe. Din ce știu, domnul Dragnea face mari presiuni pe Curtea Constituțională zilele astea, prin domnul Iordache sau direct, pentru că CCR trebuie să rezolve două probleme. Prima problemă este cea a protocoalelor în care au inventat un conflict juridic și dacă ei decid acel conflict juridic se dă o soluție care e executorie și trebuie pusă de îndată în practică. Și este pretextul perfect pentru domnul Dragnea în urma deciziei CCR ca să invoce caracterul de urgență pentru a da prin ordonanță grațierea și amnistia colectivă. Și aici este problema Curții Constituționale.

Votul în Curte este că domnul Dragnea are aproape șase judecători ai CCR, adică ar fi 6-3. Cinci judecători sunt manevrați de PSD și de ALDE, doamnei Maia Teodoroiu i s-a recomandat un post la Bruxelles.

Domnul Florin Iordache este trimis constant la CCR peste judecători. Este o problemă. Din câte știu, toți judecătorii CCR au fost, la un moment dat, anul ăsta, în vizită la PSD”, a dezvăluit Sorina Matei.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie