Cine scapă se mobilizează şi merge la locul de muncă pentru a face faţă unei situaţii de criză, cum ar fi un seism mare. Primarul Sorin Oprescu ia în derâdere bucureştenii când e vorba despre un cutremur care ar putea să pună clădirile la pământ.
Edilul spune chiar că oamenii ar trebui să caute intersecţii mari care au panouri ce vor indica zonele sigure unde trebuie să meargă oamenii. Doar că nici de panouri nu ştiu oamenii, iar informarea.mai subţire ca să nu se panicheze tot cetăţenii. Iar în aceste condiţii cine ne mai apara? Probabil doar norocul şi speranţa că nu va veni cutremurul cel mare.
”În 10-18 minute, cei care au scăpat, se adună la locuri de muncă. Nu la primărie, că n-am nevoie de demonstrații de fidelitate. În administrații. Toți au un cod stațiile să comunice, telefoanele nu funcționează, nici cele fixe, nici cele mobile”, a declarat Oprescu.
Aşadar, cei care scapă merg la muncă. De aici fiecare îşi cunoaste atributiile. Cel putin teoretic şi dacă mai vorbim şi de norocul de a supravieţui. Dar ce se întâmplă cu populaţia??
”Noi avem afișate locurile de adunare. La Pache este? Nu. La Iancului cu Mihai Bravu este unul. Nu e greoi sistemul? Numai mesajul ăsta apare. A fost un cutremr la… Vă așteptăm dacă aveți nevoie de informații scurte”, a mai spus primarul.
Mesajul poate fi într-adevăr unul simplu. Doar că oamenii nu ştiu de panouri. iar în situaţia unui seism de mare magnitudine, este puţin probabil că bucurestenii vor fugi pe străzi să caute panouri.
Nici specialiştii nu cred că primăria are o idee coerentă când vine vorba despre informarea populaţiei.
”Ar fi un proiect în care să existe o serie întreagă de panouri, mă rog unul din rolurile acestor panouri în caz de Doamne ferește, de un cutremur mare să știe că sunt probleme mari, apare un fel de haos, mă refer la mai multe puncte de vedere și atunci aceste panouri ar putea în diferite locuri unde ar fi amplasate ar putea să dea primele indicații pentru cei de acolo din zona unde sunt zone de adăpost, unde să se ducă”, a spus Oprescu.
Primarul general Sorin Oprescu, a mai declarat că îi este teamă, în cazul unui seism de magnitudine mare, pentru „oamenii care stau în clădirile vechi” şi care refuză să fie făcute lucrări de consolidare. în Capitală au fost consolidate, în ultimii ani, 30 de clădiri cu risc seismic, iar alte 15 sunt „în lucru”.
Întrebat care este situaţia clădirilor din Centrul Vechi, Oprescu a declarat că în această zonă sunt 186 de imobile, dintre care „trei sferturi” au fost retrocedate.