Sorin Minea, președintele Romalimenta: „Scăderea producției de carne de porc este cronică în România. Principala cauză se numește pesta porcină africană și gestionarea acestei boli” (VIDEO)

Sorin Minea, președintele Romalimenta: Scăderea producției de carne de porc este cronică în România. Principala cauză se numește pesta porcină africană și gestionarea acestei boli (VIDEO)
Sursa foto: Pixabay

Sorin Minea, președintele Romalimenta, a declarat vineri, pentru B1TV, că în România producția cărnii de porc a scăzut dramatic, principala cauză fiind modul în care a fost gestionată pesta porcină africană:

„Scăderea producției de carne de porc este cronică în România, este anunțată de ani de zile. Producem la ora actuală 15-20% din necesar. Principala cauză se numește pesta porcină africană și gestionarea acestei boli. Sunt sute de mii de porci care au fost eutanasiați datorită bolii, sunt complexe care nu au putut să fie repopulate, procesatorii români se aprovizionează din Comunitatea Europeană. Deci este vorba despre comerțul intracomunitar. Rezultatul acestui lucru este un preț mult prea mare”.

Sorin Minea a mai precizat că autoritățile au ignorat ani de zile necesitatea adoptării unei legislații care să ajute crescătorii și procesatorii:

„În clipa în care toți știm că pesta porcină africană există, că nu a fost foarte corect gestionată, așteptăm o lege a porcului de ani de zile. Domnul Daea în conducerea trecută a dat o Lege a porcului, nu a fost aplicată, s-a mai dat una, prim-ministrul de atunci, doamna Dăncilă a blocat-o după o săptămână. Crescătorii spun de foarte mult timp că este greu de crescut. Noi procesatorii spunem că nu avem materie primă. Cea mai usoară scuză e teoria conspirației”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`