Sorin Frunzăverde: Capitalele de regiuni vor fi stabilite prin lege

Sorin Frunzăverde: Capitalele de regiuni vor fi stabilite prin lege

Vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, a explicat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că viitoarele capitale de regiuni se vor stabili prin lege.

”În textul proiectului de lege a regionalizării sunt nominalizate actualele reşedinţe ale Agenţiilor de Dezvoltare Regională dar nu neapărat acestea vor fi capitalele de regiuni. Capitala de regiune va fi stabilită prin lege, pentru că mi se pare deplasat, de exemplu, în Regiunea Nord-Est, capitala să fie la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi. Nu ne arogăm, prin acest proiect de lege, dreptul de a stabili capitalele de regiune. Subliniez, acestea se vor stabili prin lege şi nu vor fi, neapărat, actualele oraşe – reşedinţă ale Agenţiilor de dezvoltare regională. Acesta este apanajul Guvernului, care va stabili în clar acest lucru’, a precizat Frunzăverde.

El a menţionat că anul trecut, când s-a constituit noul Consiliu de Dezvoltare Regională Vest, a solicitat public unor specialişti, să elaboreze un asemenea proiect de lege, ”şi pentru faptul că nu am fost confortabili cu tentativele centraliste, care veneau din partea administraţiei centrale în legătură cu un astfel de proiect de lege”, scrie Agerpres.

”De câteva zile, acest proiect de lege este public, l-am trimis preşedinţilor de Consilii judeţene, se află şi pe site-ul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi pe cel al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, iar presa a avut ocazia să-l vadă. S-au strârnit anumite emoţii pe această temă, fireşti până la urmă, având în vedere că este primul şi singurul proiect de acest gen pe care opinia publică poate să-l urmărească. Dar, repet, este doar un proiect, un material de studiu. Până la urmă, am respectat ceea ce şi Guvernul dorea, respectiv, regionalizarea pe actualele regiuni de dezvoltare’, a afirmat Sorin Frunzăverde.

În opinia vicepreşedintelui PNL, anumiţi specialişti, fie din agenţiile de dezvoltare regională, fie din consiliile judeţene, ”au opinii mai valoroase şi mai descentralizante decât unii reprezentanţi ai unor guvernări optuze şi centraliste”. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)