Sorin Cîmpeanu: ”Vor avea prioritate la vaccinare cei care vor face învățământ fizic pentru că dozele de vaccin nu sunt suficiente pentru 168.000 de persoane angajate în învățământ”

Sorin Cîmpeanu: ''Vor avea prioritate la vaccinare cei care vor face învățământ fizic pentru că dozele de vaccin nu sunt suficiente pentru 168.000 de persoane angajate în învățământ''
Foto: Inquam Photos / George Călin

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat, la Digi 24, că învățătorii și educatorii vor fi prioritari la vaccinare în a doua etapă. Acesta a mai subliniat că disponibilitatea de vaccinare nu este un factor care condiționează decizia finală de deschidere, ci rata de infectare.

Cum se va face vaccinarea profesorilor

Am discutat cu domnul Valeriu Gheorghiță și am stabilit că instituțiile, angajatorii vor descărca în platformă listele cu nume, prenume, CNP și datele de contact ale celor care doresc să se vaccineze, prioritizând învățătorii și educatorii.O să transmitem mâine dimineață ca în momentul în care vor încărca listele să acorde prioritate celor care vor face învățământ fizic, cu prezență fizică pentru că dozele de vaccin nu sunt suficiente pentru a vaccina simultan acest număr”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Disponibilitatea de vaccinare nu este un factor care condiționează decizia finală de deschidere, rata de infectare este factorul determinant care condiționează și care anticipăm că nu va avea creșteri semnificative în așa fel încât riscurile să nu mai fie considerate nongestionabile din partea specialiștilor în sănătate.”

Alt lucru este îngrijorător, în învățământul preuniversitar avem un procent mai mare din partea personalului auxiliar decât din partea cadrelor didactice. Vorbim de tehnicieni, secretariat, parte de resurse umane.Asta este o problemă de fond. În situația pe care am făcut-o public, procentul cadrelor didactice este mai mic în toate județele”, a precizat ministrul Educației.

Acesta a explicat și de ce cifrele sunt reduse.

Nivelul de informare. Această situație ne arată care sunt realitățile din educație, că informarea nu a fost suficientă și că trebuie să perseverăm cu informarea”, a mai spus acesta, vineri seară, la Digi 24.

Aproape 168.000 deangajaţi din învăţământ vor să se vaccineze

Ministerul Educației a precizat, într-uncomunicat de presă, că 167.977 de angajaţi din sistemulde învăţământ îşi declară, în prima etapă de consultare, disponibilitatea devaccinare.

”Ministerul Educației face publice rezultatele primei etape de consultare la nivelul zilei de astăzi, 15 ianuarie, cu privire la disponibilitatea devaccinarea personalului din învăţământ, cu precizarea că raportarea din care au rezultat procentele de disponibilitate s-a făcut incluzând și persoanele care nu s-au pronunțat în niciun fel asupra disponibilității devaccinare(răspunsuri asimilate neconcludent răspunsurilor negative).

Având în vedere suprapunerea între perioada de vacanță și perioada de interogare, suprapunere care a generat un numar important de persoane care nu s-au exprimat nici afirmativ, nici negativ cu privire la disponibilitatea devaccinare, Ministerul Educației decide inițierea celei de-a doua etape de declarare a disponibilității devaccinare, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie 2021.

Până în momentul de față, la nivelul învățământului preuniversitar, 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea devaccinareraportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar (inclusiv persoanele care nu au raspuns). În sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea devaccinareeste de 59,64% (raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate – inclusiv persoanele care nu au raspuns).

Numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea devaccinarepână la data de 15 ianuarie este de 167.977 de persoane (131.962 – personal din sistemul de învățământ preuniversitar si 36.015 – personal din sistemul de învățământ universitar).

Ne exprimăm speranța că în cea de-a doua etapă vor răspunde și angajații care nu s-au pronunțat până acum asupra disponibilității lavaccinare.”, se arată încomunicatul Ministerul Educației.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările