Sorin Cîmpeanu susține că inspectoratele şcolare au cam jumătate din testele necesare pentru testarea de luni a elevilor: „Ne-am adresat oficial IGSU şi aşteptăm răspunsul”

Sorin Cîmpeanu susține că inspectoratele şcolare au cam jumătate din testele necesare pentru testarea de luni a elevilor: „Ne-am adresat oficial IGSU şi aşteptăm răspunsul”
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educaţiei, a transmis, joi, că inspectoratele şcolare au cam jumătate din testele necesare pentru ziua luni. Acesta a precizat că încă așteptă răspuns de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) privind următoarea tranșă de teste.

Sorin Cîmpeanu, despre testele COVID pentru elevi

„Ministerul Educaţiei nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce ţin de organizarea licitaţiei de către ONAC, şi nici de aspecte ce ţin de încheierea/executarea contractele semnate între IGSU şi furnizori. Ca ministru al Educaţiei mă interesează ca procesul de învăţământ sa se desfăşoare cu respectarea condiţiilor de siguranţă sanitara stabilite în Hotărârile CNSU şi in Ordinul comun Educaţie-Sănătate”, a transmis ministrul.

Cîmpeanu a ținut să precizeze că el a a făcut tot ce ține de atribuțiile sale: „Ne-am adresat oficial IGSU şi aşteptăm răspunsul”.
Ministrul Educației a mai susținut că fiecare inspectorat are aproximativ jumătate din numărul total de teste necesare pentru ziua de luni.

Cîmpeanu: Am solicitat un grafic de livrare a testelor de salivă

Miercuri seară, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, pentru B1 TV, că a solicitat de la IGSU un grafic de livrare a testelor.

„Am avut 6,5 milioane de teste, exact pentru două testări într-o săptămână. Am înțeles că s-au mai livrat încă 2,4 milioane care nu ajung pentru testarea din ziua de luni, 13 decembrie, darămite pentru joi”, a mai spus Cîmpeanu.

Acesta s-a plâns apoi de reacția generală vizavi de aceste teste pe bază de salivă: „Dacă cele invazive au fost respinse, șase luni au stat 1.300.000 de teste în școli nefolosite, după care au fost redirecționate, s-a solicitat public de toată lumea achiziția de teste non-invazive pe bază de salivă. După ce au venit aceste teste în școli, toți cei care le-au solicitat, fie că vorbim de profesori, de părinți, de elevi, au început să spună că e complicat și testarea aceasta… Vă las pe dumneavoastră să apreciați”.

Și Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a remarcat faptul că sunt probleme cu folosirea acestor teste: „Pentru mine surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative – acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`