Sorin Cîmpeanu: Școlile și grădinițele pot funcționa cu prezență fizică din ziua imediat următoare scăderii ratei de infectare sub 3 la mie

Sorin Cîmpeanu: Școlile și grădinițele pot funcționa cu prezență fizică din ziua imediat următoare scăderii ratei de infectare sub 3 la mie
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a anunțat că școlile și grădinițele pot funcționa cu prezență fizică imediat ce rata de infectare din localitate coboară sub 3 la mia de locuitori.

Sorin Cîmpeanu, despre funcționarea școlilor și grădinițelor

„Școlile și grădinițele pot trece în sistem față în față prin decizie proprie, încă din ziua imediat următoare scăderii ratei de incidență sub 3‰, prin hotărârea Consiliului de Administrație al unității de învățământ, cu informarea ISJ/ISMB.

În acest sens, începând de astăzi, 24 noiembrie, Ministerul Educației publică zilnic, pe site, rata de incidență pentru fiecare localitate în parte. Conform Ordinului comun ME-MS nr. 5.338/2021, cu modificările și completările ulterioare, trecerea de la sistemul online la cel cu prezență fizică nu mai este condiționată de raportarea la ziua de vineri a fiecărei săptămâni”, a transmis ministrul Educației.

Cîmpeanu a precizat apoi că ziua de vineri a rămas ca zi de referință doar pentru rata de vaccinare a cadrelor didactice, criteriu în raport cu care funcționează cu prezență fizică sau online unitățile de învățământ din localitățile în care rata de infectare e peste 3 la mie.

Ce se întâmplă cu testele COVID în școli

Din cele nouă milioane de teste pe bază de salivă din primul lot, în unitățile de învățământ vor ajunge doar cinci milioane. Asta pentru că mai multe firme care au participat la licitație s-au retras.

Testarea COVID a elevilor s-ar putea face abia din 2 decembrie. Ea se va putea realiza atât de către părinți, acasă, cât și la școală.

„Aceste teste au cea mai mică acuratețe, dar ele îți oferă o presortare, trag un semnal de alarmă asupra acelor cazuri în care sunt suspiciuni. Ele nu sunt folosite pentru raportare în Coronaforms, tocmai din cauza lipsei de acuratețe. Ele trebuie să fie confirmate ulterior prin teste antigen sau PCR rapide”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`