Sorin Cîmpeanu: Procesul de adaptare a programei de Bacalaureat va continua, astfel încât viitorii studenți să se poată concentra și pe materia de admitere la facultăți

Sorin Cîmpeanu: Procesul de adaptare a programei de Bacalaureat va continua, astfel încât viitorii studenți să se poată concentra și pe materia de admitere la facultăți

Programa Evaluare Națională și Bacalaureat din 2021a fost modificată, ca urmare a faptului căîn semestrul I s-a predat în principalonline, iar materia nu a fost parcursă în totalitate.

Totuși, ministrul Educației a declarat la Digi24 că unele schimbări din programa pentru BAC nu au fost făcute din cauza pandemiei ci pentru ca materia de examen să fie adaptată „aspirațiilor fiecărui elev”, indiferent de facultatea pe care decide să o urmeze.Astfel, programa este acum mai flexibilă iar elevii care dau examen de admitere la universități se pot concentra pe materiile de la admitere, susține ministrul.

Comentariile literare cerute la BAC le vor fi de folos tuturor elevilor care vor urma facultăți în România, însă nu și acelora care se vor înscrie la facultăți din afara țării, motiv pentru care programa de examen ar trebui să fie din ce în ce mai flexibilă.

„Programa ar trebui să fie mult mai flexibilă pentru a putea fi adaptată aspirațiilor fiecărui elev. Avem elevi de clasa XII-a care vor să meargă la Johns Hopkins University și ne spun că acolo nu le vor folosi deloc aceste comentarii literare pe care trebuie să le învețe pentru bacalaureat”, pe când altora, care rămân în țară le vor folosi foarte mult, a susținut Sorin Cîmpeanu.

Totodată, programa ar trebui să fie și mai diversificată, tocmai pentru că nu toți elevii doresc să meargă pe aceeași linie, și astfel, nu toți au nevoie de aceeași pregătire pentru viitor, a afirmat ministrul Educației.

Procesul de adaptare a programei de BAC va continua, astfel încât viitorii studenți să se poată concentra și pe materia de admitere la facultăți, nu doar pe materia examenului de final de clasa a XII-a, a mai precizat ministrul.

„Cei care știu că vor da examen de admitere în universități din țară sau din străinătate la anumite materii, se vor concentra pe acele materii. Să îi lăsăm să atingă performanța pe acele materii”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Când vor avea loc simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului

Ministerul Educației a publicat datele la care vor avea loc simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului. Astfel, simularea bacalaureatului pentru elevii de clasa XII-a și a XIII-a va începe pe 22 martie, cu proba la limba şi literatura română, se arată într-un comunicat transmis, de Ministerul Educației. Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a va începe pe 29 martie, cu proba la Limba şi literatura română.

Pe 30 martie va avea loc simularea la Matematică şi elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine pe 31 martie simularea probei la Limba şi literatura maternă.

Testele de antrenament pentru pregătirea examenelor naționale – evaluare naţională 2021 și bacalaureat 2021 – vor fi publicate, începând cu data de 22 februarie 2021, pe site-ul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, se mai arată în comunicat.

Simularea examenului naţional de bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a va începe pe 22 martie, cu proba la Limba şi literatura română – proba E.a), care va fi urmată pe 23 martie de simularea probei obligatorii a profilului – proba E.c).

Prima probă va fi la limba şi literatura română, care va fi urmată pe 23 martie de simularea probei obligatorii a profilului. Pe 24 martie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării, iar pe 25 martie, simularea probei la limba şi literatura maternă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`