Sorin Cîmpeanu explică de ce nu renunță la tezele susținute cu prezență fizică: Ele sunt ultimul bastion în calea scăderii relevanței notelor acordate de când s-a declanșat pandemia

Publicat: 09 11. 2021, 21:54
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Educației a anunțat că menține tezele ca formă evaluare a nivelului de cunoștințe și competențe ale elevilor. Reacția vine după ce o campanie Declic împotriva susținerii tezelor anul acesta a strâns aproape 280.000 de semnături până acum. Semnatarii cer în loc teste sumative cu subiect unic la nivel național, fără trecere în catalog.

Sorin Cîmpeanu explică de ce păstrează tezele

„Tezele susținute cu prezență fizică sunt ultimul bastion în calea scăderii relevanței notelor acordate de când s-a declanșat pandemia. (…) Toate tipurile de evaluări au drept scop stabilirea nivelului la care se află elevul (…) Totodată, evaluările reprezintă și un instrument prin care profesorul își poate ajusta actul didactic”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Educației și semnat de Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.

Ministerul mai precizeză că a luat măsuri de adaptare, luând în considerare efectele școlii online.

Cât despre petiția Declic, ministrul spune: „Dacă am face o petiție pentru eliminarea impozitelor și amenzilor, s-ar putea să strângă aproape 20 milioane de semnături. Acest lucru ar însemna că trebuie eliminate impozitele și amenzile/înlocuite cu simple avertismente?”.

Numărul de teze în acest an școlar, redus

Recent, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că numărul de teze ce vor fi susținute anul acesta de elevi va fi mai mic, dată fiind situația generată de pandemie și lipsurile școlii online.

„La clasa a VIII-a, din trei teze rămân două. Clasele V, VI și VII aveau și înainte două teze – la limba română și la matematică. Dacă cineva poate să aleagă să scoată una din cele două teze… noi n-am găsit soluția asta. Clasa a VIII-a avea trei, rămâne cu două. Asta la gimnaziu. (…) La liceu, din patru teze rămân trei”, a spus ministrul Educației.