Sorin Cîmpeanu: Criteriul ratei de vaccinare a profesorilor a accelerat vaccinarea, însă odată cu specificul variantei Omicron a fost necesară schimbarea strategiei (VIDEO)

Publicat: 13 01. 2022, 21:18
Actualizat: 13 01. 2022, 22:21
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat motivele pentru care autoritățile au decis să introducă parametrul presiunii pe spitale pentru trecerea în online a unităților de învățământ, eliminând criteriul ratei de vaccinare a profesorilor. „Odată cu specificul acestei noi variante Omicron (…), a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor”, a spus oficialul, joi seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Suntem la peste 70% grad de vaccinare a personalului din învățământ la nivel național”, spune Sorin Cîmpeanu

Întrebat cum a fost luată decizia de a elimina criteriul ratei de vaccinare, ministrul Educației a explicat: „Pragul de 60% vaccinare în rândul personalului din învățământ a fost un indicator foarte bun atâta vreme cât el a putut să accelereze procesul de vaccinare a personalului din învățământ. Suntem la peste 70% grad de vaccinare a personalului din învățământ la nivel național. Avem 2.838 de școli și grădinițe în care gradul de vaccinare era 100%, din 17.631, 14.000 erau peste 60%. Asta arată responsabilitatea profesorilor, învățătorilor, educatorilor față de siguranța sanitară”.

„Întotdeauna se poate mai bune. Acest indicator a accelerat cât a putut de mult procesul de vaccinare, dar acum, odată cu specificul acestei noi variante Omicron, care, din păcate, afectează și persoanele vaccinate, din fericire, persoanele vaccinate nu dezvoltă forme grave, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor”, a adăugat oficialul.

Important, a continuat el, este să nu se pună o presiune pe paturile din spitale destinate pacienților COVID-19.

„Acest lucru este apreciat la propunerea Ministerului Sănătății, agreată de Ministerul Educației, ca indicatorul să fie 75% grad de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid. În județele în care e depășită această valoare de 75%, cu siguranță avem o mare problemă și avem un risc de intrarea într-un blocaj cu privire la capacitatea de spitalizare și atunci e nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele. În acest orice, din păcate, am înțeles că trebuia să facă parte și intrarea în online a școlilor și grădinițelor în județul respectiv”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, a mai existat și un alt motiv.

„Un alt motiv – am primit mai multe semnale de școli și grădinițe în care rata de vaccinare este de 54%, 56%, 58% și nu ar fi putut funcționa luni cu prezență fizică. În schimb, școala de lângă, cu o rată de vaccinare de 60% sau 61%, o diferență nesemnificativă, ar fi putut funcționa”, a arătat Sorin Cîmpeanu.