Sorin Cîmpeanu, clarificări după revenirea elevilor la școală: Dacă părintele dorește, poate completa formularul anticipat / Testarea tuturor elevilor este gratuită
Testarea elevilor în școli este gratuită și se va realiza doar cu acordul părinților, după cum a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a ținut să clarifice anumite aspecte cu privire la redeschiderea școlilor, ce a avut loc astăzi, explicând ce se întâmplă în cazul în care elevii prezintă simptome, cum se realizează testarea pentru COVID-19A în școli și mai ales când trebuie să își de părinții acordul pentru testarea rapidă a școlarilor minori.
Elevii au revenit fizic în bănci, începând de astăzi, 8 februarie. În România, școlile au fost deschise în trei scnearii, cu prezență în sălile de clasă.
„1.052 sunt deschise în scenariul roșu (…) În scenariul glaben sunt 6.500 de școli deschise, iar în scneariul verde sunt 10.282 de școli deschise”, a precizat ministerul Educației, luni seara, la Realitatea Plus.
Formularul pentru testarea elevilor
Părinții nu sunt obligați să semneze formularul cu privire la acordul pentru testarea rapidă a elevilor la începutul Semestrului II, însă el trebuie să fie completat în momentul în care școlarul este testat în unitatea de învățământ.
Totodată, ministrul a ținut să explice și ceea ce se întâmplă dacă un părinte nu dorește ca elevul să fie testat rapid și să reamintească faptul că nimeni nu le interzice părinților să își de acordul pentru testare, la începutul anului școlar dacă așa doresc.
„Nu este obligatorie completarea acestui formular la începerea Semestrului II. El trebuie să fie completat atunci când un părinte are suspiciuni că un copil are simptome specifice acestei boli.
Doar atunci părintele este pus în fața nevoii de a completa acest formular. Până atunci, el dacă dorește să îl completeze anticipat, nu există niciun articol de lege care să îl împiedice (…) Completarea se face cu „sunt de acord” sau „nu sunt de acord”, nimeni nu poate să impună acest lucru.
Dacă părintele este de acord, testarea se face în școală, în cazul în care în școală există cabinet medical. Dacă nu există cabinet medical, testarea fiind un act medical și nu unul educațional, va fi făcută de către DSP, pe fluxul normal, fără niciun fel de specificitate acordată școlii.
Dacă nu dorește testarea, lucru care este mai greu de înțeles, părintele este întrebat dacă își dă acordul. Oricum testarea se realizează în prezența părintelui, se face de către personalul medical calificat, deci în mod normal ar trebui să fie de acord cu testarea.
Dacă nu este de acord, în mod normal, nu mai poate veni în școală copilul, cel puțin pentru 14 zile, ia legătura cu DSP și cu medicul de familie, pentru a vedea care sunt pașii următori”, a explicat Sorin Cîmpeanu, la Realitatea Plus.
Teatarea elevilor, gratuită
Teastarea rapidă a elevilor este gratuită, iar către DSP-uri au fost alocate 1 milion de teste rapide. În unitățile de învățământ în care există cabinete medicale, testele pentru COVID-19 au fost deja distrbuite, după cum a precizat ministrul Cîmpeanu.
„Toți elevii vor fi testați gratuit. Au fost distrbuite peste un milion de teste rapide, alocate DSP-urilor. ÎN unele situații, acolo unde există cabinet medical școlar, deci există personal care să aplice aceste teste, au fost distribuite deja în școli.
Toți elevii care vor necesita acest lucru, vor fi testați gratuit. Este vorba despre elevii care prezintă simptome și mai apoi dacă aceste simptome se confirmă, atunci și contacții acestui elev, respectiv colegii de clasă, vor putea fi testați, dacă părinții își vor da acordul pentru testare. În toate aceste cazuir testarea se face gratuit. Întâi, testarea se va face elevilor care prezintă simptome, iar mai apoi, dacă se confirmă, colegilor de clasă”, a explicat el.
Cum se realizează triajul elevilor în școli
Ministrul Educației a oferit o serie de clarificări legat de modul în care se realizează triajul epidemiologic în unitățile de învățământ din România:
„Eu cred că triajul, pentru început, îl face fiecare părinte acasă și știe dacă copilul are sau nu simptome, dacă acuză un rău de o natură care să creeze suspiciuni sau nu. Mai apoi, în școlile în care nu există cabinete medicale, triajul va fi făcut într-o manieră observațională, atât cât se poate un profesor de geografie, de muzică sau de chimie, să își dea seama dăcă un copil are simptome”, a mai explicat el.