Sorin Cîmpeanu: Au fost confirmate 16 cazuri pozitive în urma testelor PCR, în baza testelor de salivă de ieri
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că 16 cazuri de infectare au fost identificate pozitiv în urma testelor PCR. Ieri, au fost identificate, în urma testelor de salivă disponibile în școli, 86 de cazuri de infectare.
16 cazuri pozitive în urma testelor PCR
„La nivel naţional, până la această oră, au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri identificate pozitiv prin teste pe baza de salivă”
În schimb, 22 de cazuri au fost infirmate prin intermediul testelor PCR, iar rezultatele sunt în așteptare pentru celelalte teste.
„Pentru restul nu au fost încă raportate rezultatele”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.
Ieri, primul caz de infectare prin intermediul testelor de salivă a fost identificat în București, iar pe baza acestuia, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comentat:
„Astăzi, după mult timp, au fost la dispoziţie şi acele teste non-invazive. Am primit foarte multe semnale. Ele au fost folosite. Dincolo de neajunsurile de aşteptat, ele au fost folosite. Am fost anunţat în urmă cu puţin timp de DSP Bucureşti că s-a raportat primul caz testat pozitiv în urma testelor cu salivă. S-a luat legătura şi va face testul PCR pentru confirmarea sau infirmarea acestei situaţii. (…) Este în Bucureşti, este la Liceul ‘Caragiale”, a declarat oficialul, luni, la Palatul Parlamentului.
Cîmpeanu: Testarea pe bază de salivă NU e un act medical
Ieri, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat ce pățesc părinții ce mint în privința testelor de salivă pe care le fac copiii lor. Ulterior, ministrul Educației a declarat:
„Testarea pe bază de salivă nu se raportează în Corona Forms. Testarea pe bază de salivă nu e un act medical, deci el poate fi administrat și de către persoane fără competențe medicale, cum sunt eu de exemplu. Testarea pe bază de salivă este un act pe care îl putem asemăna cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea rezultatului unui test de sarcină făcut de o anumită persoană sau tăierea unghiilor. Aș vrea să înțelegem toți: prevenția și încrederea nu pot fi înlocuite”, a răspuns Sorin Cîmpeanu.