Chiar nu știau Firea, Pandele sau Budăi despre ororile comise în căminele de bătrâni din Ilfov? / Sora Gabrielei Firea, șef al Serviciului de Asistență și Protecție Socială în perioada abuzurilor

Publicat: 06 07. 2023, 15:56
Actualizat: 06 07. 2023, 16:09
Sursa foto: Facebook / Gabriela Firea

Într-o nouă anchetă despre ororile din căminele de bătrâni din Ilfov, jurnalistul Ovidiu Vanghele a scris despre mai multe legături între “abuzatori” și angajați ai statului care trebuiau să îi oprească pe aceștia.

Apar mai multe întrebări despre măsura în care ministrul Familiei Gabriela Firea, ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și autoritățile din subordinea Primăriei din Voluntari condusă de Florentin Pandele nu au știut despre acest caz revoltător, readus în atenția opiniei publice în urma acțiunii procurorilor.

Polițiștii și DIICOT au făcut, marți, percheziții la centrele de vârstnici din Ilfov unde zeci de beneficiari ar fi fost supuși „tratamentelor inumane ori degradante”, după cum susțin anchetatori. DIICOT mai investighează fapte precum organizare de grup infracțional, trafic de persoane și delapidare. 26 de persoane au fost duse la audieri.

Ororile comise sub ochii autorităților

Deși a negat că ar avea vreo legătură cu acest caz, Gabriela Firea are o relația de ”prietenie și colegialitate” cu consiliera Ligia Gheorghe (Enache), citată ca martor în dosarul Azilul groazei, de aproximativ 25 de ani, potrivit jurnaliștilor de la  Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

De asemenea, Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, conducea Asistența Socială din Voluntari chiar în perioada abuzurilor de la cele trei azile ale groazei, susține jurnalistul Ovidiu Vnghele.

Imobilele în care funcționează „lagărul” Casa Cora și Asistența Socială a Primăriei Voluntari ar aparține aceluiași proprietar, iar patroana Casei Cora este chiar nașa copilului unei inspectoare de la aceeași instituție ilfoveană.

Întrebări naște și reacția Ministerului Muncii, condus de Marius Budăi, după ce reporterii au publicat, în ianuarie-februarie, seria despre centrele din Ilfov. Acesta a decis să taie accesul monitorilor independenți ai CRJ în astfel de instituții.

Sora Gabrielei Firea, conducea Asistența Socială din Voluntari

Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, conducea Asistența Socială din Voluntari chiar în perioada abuzurilor de la cele trei azile ale groazei, unde oamenii erau ținuți în condiții inimaginabile, flămânzi și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale, arată documentele consultate de reporterii celor două publicații, scrie jurnalistul Ovidiu Vanghele în investigatiimedia.ro.

Imediat după ce cazul a explodat în presă, sora ministrului Firea  s-a transferat iar acum lucrează la DGASPC Ilfov.

Apar noi informații și despre Ligia Gheorghe, cea despre care Ministerul Familie a spus că a fost în conducerea asociației responsabilă de atrocități o perioadă scurtă de timp. În realitate, demisia ei a avut loc abia anul acesta, nicidecum în 2022.

Imobilele în care funcționează „lagărul” Casa Cora și Asistența Socială a Primăriei Voluntari aparțin aceluiași proprietar, iar patroana Casei Cora este chiar nașa copilului unei inspectoare de la aceeași instituție ilfoveană.

Chiar și după publicarea investigațiilor, Ministerul Muncii, DGASPC Sector 3 și DGASPC Ilfov au mințit susținând că în centrele pline de abuzuri condițiile pentru beneficiari sunt bune.

Ovidu Vanghele scrie că la finalul lunii mai, Gabriela Firea încheia „o săptămână plină de evenimente speciale”: “draga” ei soră mai mare, Vica Nela Andrieș (fostă Vrânceanu), dar și „sora” de la București, Ligia Gheorghe, și-au sărbătorit zilele de naștere. Cele două, sora și „sora”, Nela Vica Andrieș și Ligia Gheorghe (fostă Enache), mai au ceva în comun: au făcut bani din domeniul asistenței sociale, una ca funcționar public, cealaltă ca furnizor privat, arată informațiile reporterilor de investigații.

Potrivit jurnaliștilor CIM și BdB, Vica Nela Andrieș a lucrat la Serviciul de protecție și asistență socială din cadrul Direcției de Asistență Socială Voluntari (DAS) încă din 2017. La început, sora ministrului Firea a fost inspector, dar după o perioadă a devenit șefa Serviciului de Asistență și Protecție Socială din cadrul instituției voluntărene aflate în subordinea directă a cumnatului ei, soțul Gabrielei Firea și primarul de Voluntari, Florentin Pandele. În anul 2022, conform declarației de avere, a câștigat de la DAS aproape 11.000 de lei pe lună.

În prezent, sora ministrului Firea, Nela Vica Andrieș lucrează la „Serviciul de Incluziune din cadrul Departamentului de Protecția Copilului”, așa cum a comunicat reporterilor Elena Maria Ioniță, persoana responsabilă de comunicarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copiluluii Ilfov (DGASPC IF), în timpul unei discuții cu reporterii la sediul instituției din același oraș ilfovean Voluntari.

Între furnizorii privați care ar fi trebuit verificați chiar de oamenii din subordinea Nelei Vica Andrieș la DAS Voluntari se regăsește și Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz.

Timp de mai bine de doi ani, încă de la înființarea asociației, în noiembrie 2020, și până la demisia cerută formal la sfârșit de ianuarie 2023, imediat după prima investigație publicată de CIM și Buletin de București, vicepreședintele Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz a fost, în acte, chiar Ligia Gheorghe, cea mai bună prietenă a ministrului Firea.

Astfel, în timp ce reporterii documentau și relatau problemele grave din centrele din Voluntari, sora Gabrielei Firea, Nela Andrieș, conducea Direcția din instituția de asistență socială locală ce trebuia să verifice condițiile în care operatorii de centre pentru persoane dependente, inclusiv asociația din conducerea căreia făcea parte „sora” surorii ei, Ligia Gheorghe, își găzduiesc și servesc beneficiarii.

Noi detalii despre „sora” Ligia Gheorghe

Tot în perioada publicării investigațiilor, Ligia Gheorghe, atunci consilier al ministrului Familiei Gabriela Firea, a transmis, prin echipa de comunicare a ministerului, că și-ar fi dat demisia din Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz încă din martie 2022.

În realitate, Ligia Gheorghe a ieșit din asociație la două zile de la publicarea primei investigații despre neregulile din centrul asociației ei din Pipera, adică pe 26 ianuarie 2023, conform investigației semnate de jurnalistul Ovidiu Vanghele.

Consiliera ministrului Firea ar fi mințit și în declarația dată procurorilor. Conform surselor CIM și BdB, ea ar fi susținut, în declarația dată în dosar, că unica ei implicare în asociația condusă de Godei a fost să-l ajute la înființare, când avea nevoie de trei oameni pentru a fonda organizația. Din informațiile publice, Ligia Gheorghe nu se numără printre fondatorii Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz.

Direcția de Asistență Socială Voluntari funcționează într-o clădire care este închiriată de Iulian Constantinescu, fost consilier local la Voluntari. Același Iulian Constantinescu apare și în actele casei în care acum funcționează „Lagărul Cristinei”, pe numele oficial „Casa Cora”, un centru pentru îngrijire și asistență din Voluntari unde jurnaliștii au găsit dovezi și mărturii ale unor groaznice tratamente la care erau supuși beneficiarii.

Acest centru este gestionat de Cristina Maria Dumitra (fostă Mareș), o fostă asociată a președintelui Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, Ștefan Godei. Soțul său este fost polițist la IPJ Ilfov și el este patronul din acte al afacerii.

Înainte să închirieze sediul unde funcționează și acum, DAS Voluntari a fost aproape să închirieze chiar „vila Gerbera”, casa care a găzduit unul dintre „lagărele” Cristinei Maria Dumitra înainte de a se stabili la „Casa Cora”.

La finalul lunii ianuarie, exact în perioada în care publicam seria de investigații despre ororile din centrele din Ilfov, Cristina Dumitra a devenit nașa copilului unei inspectoare asistent din cadrul Direcției pentru Asistență Socială Voluntari pe nume Mariana Tudor.

Cu alte cuvinte, s-a „înrudit” fix cu o angajată a instituției care ar fi trebuit să monitorizeze centrul pentru persoane dependente pe care îl conducea.

Reacția controversată a Ministerului Muncii

Prima reacție a Ministerului Muncii, condus de Marius Budăi, după ce reporterii au publicat, în ianuarie-februarie, seria despre centrele din Ilfov a fost să taie accesul monitorilor independenți ai CRJ în astfel de instituții.

Asta deși Centrul de Resurse Juridice (CRJ) se ocupă de 20 de ani cu monitorizarea independentă a modului în care persoanelor instituționalizate în astfel de centre le sunt respectate drepturile omului. În această calitate, în baza unor convenții internaționale la care România este parte, CRJ are încheiate protocoale cu Ministerul Muncii, dar și cu Ministerul Public, documente care le permit echipelor CRJ să monitorizeze inopinat modul în care oamenii ținuți în aceste centre sunt ținuți și îngrijiți.

În data de 31 martie 2023, Ministerul Muncii a transmis CRJ, chiar sub semnătura ministrului, că denunță unilateral protocolul, invocând, în mare, că CRJ ar avea o colaborare mai bună cu presa decât cu instituțiile statului și acuzând că anumiți „reprezentanți CRJ” ar fi pretins că sunt angajați ai Ministerului Muncii pentru a-și „facilita” intrarea în acest tip de centre.

În replică, CRJ a cerut detalii despre motivele din spatele măsurii drastice aplicate de ministrul Budăi împotriva organizației.

Într-un răspuns semnat tot de însuși ministrul Budăi, transmis CRJ în 13 aprilie, acesta dezvoltă câteva considerații legale, după care amintește câteva situații punctuale pe care le reproșează organizației. Între ele, și faptul că ar fi publicat imagini din centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz din Voluntari, centru operat de apropiații Gabrielei Firea. Monitorii CRJ sunt acuzați că în imagini s-ar vedea fețele beneficiarilor, lucru ilegal din perspectiva protecției datelor personale.

Ovidiu Vanghele a afirmat și într-o intervenție pentru B1 TV că Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi (PSD), i-a lăsat fără acreditări pe partenerii săi de la Centrul de Resurse Juridice după publicarea anchetei jurnalistice.

„Noi am avut în colegii de la Centrul de Resurse Juridice un partener, că au intrat acolo și au monitorizat, ca nu cumva noi să ne înșelăm când scriem despre lucrurile alea.

Ei au un protocol cu Ministerul Muncii care le permite să viziteze inopinat genul ăsta de center.

După ce am publicat noi, le-a fost retras protopcolul de către ministrul Budăi pentru că ”nu se poate așa cevam să deranjăm tot felul de consilieri etc. cu investigații de presă și vizite inopinate de monitorizare””, a mai susținut jurnalistul Ovidiu Vanghele, pentru B1 TV.

Legătura familiei Pandele cu Ștefan Godei

Deși Gabriela Firea susține că „nu are implicare în acest caz și nu a avut cunoștință de activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă”, în realitate Ministrul Familiei are mai multe legături cu asociația care abuza zeci de personae, susține Ovidiu Vanghele în investigațiimedia.ro.

Pe lângă strânsa prietenie cu vicepreședinta Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, ea era apropiată și de președintele ONG-ului, Ștefan Godei, reținut după marea operațiune din 4 iulie.

De-a lungul timpului, Godei a apărut în mai multe poze alături de Firea, încă din 2014.

Conform surselor CIM și BdB, Godei a fost angajat în mandatul de primar al Gabrielei Firea șofer la Primăria Capitalei.