Sondaj INSCOP: Românii cred că Ucraina va câștiga războiul provocat de Rusia și vor trupe NATO în România
Peste 70% dintre români cred că Rusia este de vină pentru războiul care are loc în Ucraina, iar peste jumătate cred că Ucraina câștiga conflictul, potrivit unui sondaj INSCOP.
Astfel că, 65% dintre participanți au o părere pozitivă despre faptul că NATO trimite trupe în România. În plus, două treimi dintre cei intervievați cred că, prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, România nu va mai fi dependentă de Rusia din punct de vedere energetic.
Românii cred că Ucraina va câștiga războiul declanșat de Rusia
În urma sondajului realizat de INSCOP, datele arată că 87,3% dintre români sunt de acord cu afirmația: „Liderii ruși ar trebui să fie condamnați pentru crimele de război din Ucraina”, iar 7,7% și-au exprimat dezacordul și 4,9% nu știu sau nu răspund.
Din același chestionar, reiese că 21,9% dintre români sunt de acord cu faptul că: „Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina pentru a câștiga războiul”. În schimb, 73,5% nu cred că Rusia va utiliza arme nucleare în Ucraina, iar 4,5% nu știu.
Cât despre procentul românilor care cred că, prin exploatarea resurselor de gaz natural din Marea Neagră, România nu va mai fi dependentă de Rusia în ceea ce privește importurile, a urcat la 66,9% , față de luna februarie când era 53,2%.
Ce cred românii că ar trebui să facă România dacă un stat NATO va fi atacat
La întrebarea cum ar trebui să reacționeze România dacă un stat NATO ar fi atacat, 51,2% dintre români consideră că România trebuie își îndeplinească responsabilitățile de stat membru NATO si sa sprijine militar aliatul atacat.
Pe același subiect, 28% consideră că România nu trebuie să se implice direct în război, dar să livreze sprijin medical și hrană (față de 27,7% în februarie 2022), iar 15,9% au o părere neutră, conform sondajului.
În plus, 3% sunt de părere că ar trebui să iasă din NATO (față de 6,2% în februarie 2022), iar 1,9% nu știu.
Perioada de realizare a sondajului a fost 16-21 mai 2022, și s-a folosit metoda CATI (interviuri telefonice) pe 1100 de persoane. Eroarea maximă admisă a informațiilor reprezintă ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%, conform Digi24.ro.