Pe durata pandemiei de coronavirus, încrederea românilor în UE s-a prăbușit. În schimb, la nivelul întregului bloc comunitar, aceasta a crescut. Doar 46% dintre români mai cred azi că apartenența la UE este un lucru bun, față de 62% media europeană, arată cel mai recent Eurobarometru.
Potrivit sondajului citat de G4Media, în 2015, 68% dintre români spuneau că apartenența la UE este un lucru bun, media UE fiind atunci de 54%. Acum, procentul a scăzut la 46% în cazul românilor, dar media europeană a urcat la 62%.
Încrederea românilor în UE s-a prăbușit practic odată cu debutul pandemiei, când Bruxelles-ul a impus reguli de călătorie condiționate de vaccin. Sondajul mai arată că, în 2020, românii încă se aflau în media europeană când erau întrebați dacă apartenența la UE este un lucru bun (55% România, 59% media europeană). Numai că de atunci încrederea în UE a continuat să crească în Europa și să scadă în România.
Întrebați dacă UE le evocă o imagine foarte pozitivă, destul de pozitivă, neutră, destul de negativă sau foarte negativă, 46% dintre români au răspuns „pozitiv”, față de 47% media europeană.
Imaginea UE este mai bună în rândul tinerilor și scade pe măsură ce vârsta crește. Astfel, la grupa 15 – 24 de ani imaginea UE este pozitivă în proporție de 55%, iar la grupa de vârstă 55 plus scade la 39%.
La întrebarea ”Ținând cont de toate aspectele, ați spune că România a beneficiat sau nu, în ansamblu, de pe urma apartenenței la UE?”, 66% dintre români au spus că țara lor a beneficiat, față de 72% media europeană.
Eurobarometrul a fost realizat de Kantar, față în față, pe un eșantion de aprox 1000 de respondenți (15 ani +) per sondaj, Marja de eroare. Pentru această dimensiune a eșantionului, procentul real ar putea varia în următoarele intervale. Exemplu: Dacă în acest document se indică un rezultat de 30%, procentul real la nivelul întregii populații ar putea varia între 27,2% și 32,8%.