Cel de-al cincilea sondaj Eurobarometru dedicat sportului și activității fizice a fost publicat astăzi de Comisia Europeană(CE).
Conform studiului amintit citat de informările din Calea Europeană, 38 % dintre europeni fac un sport sau practică o formă de activitate fizică, cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce 17 % fac mișcare mai puțin de o dată pe săptămână.
Studiile nu sunt deloc optimiste referitoare la starea de sănătate a cetățenilor de pe bătrânul continent: aproape 45 % dintre europeni nu fac niciodată sport și nici nu participă la activități fizice, conform comunicatului Executivului European.
În România, conform analizei citate, doar 20% dintre români fac exerciții fizice sau practică un sport cu regularitate, cu mult sub media europeană de 40%.
Analiștii europeni spun că situația este stabilă în comparație cu rezultatele din 2017, iar promovarea sportului și a activităților fizice rămâne, în mod evident, foarte importantă.
Sondajul citat arată și faptul că, în timpul pandemiei de COVID-19, jumătate dintre europeni și-au redus nivelurile de activitate sau chiar au încetat complet mișcarea.
Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului de viață din Executivul European a declarat, referitor la datele amintite: „(…) sondajul Eurobarometru de astăzi ne arată că trebuie să continuăm să găsim noi modalități de a-i motiva pe europeni să devină activi.”
Conform studiului la nivelul UE, probabilitatea de a face sport cu o anumită regularitate este cea mai ridicată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (54 %).
Interesul pentru mișcare este la un raport de 42 % în rândul cetățenilor cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani și sub 32 % la cei între 40 și 54 de ani.
Persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, conform sondajului, sunt atrase de mișcare și sport doar într-un procent 21 % .
Din răspunsurile participanților rezultă că ceea ce îi împiedică să fie activi este lipsa de timp, urmată de lipsa de motivație, sau pur și simplu absența interesului pentru sport.
Conform acelorați rezultate, principalul motiv care îi determină pe europeni să fie activi este îmbunătățirea stării de sănătate, apoi dorința de îmbunătățire a condiției fizice și de relaxare, în ultimul rând.
O nouă tendință care a fost subliniată în acest studiu – probabil încurajată de pandemia de COVID-19 – a fost remarcată la aproximativ o treime dintre participanții la sondaj: practicarea sportului la domiciliu.