O treime dintre europenii care au răspuns unui chestionar au susținut că se lovesc zilnic de fenomenul știrilor false (fake news), iar peste 80% cred că știrile false reprezintă o problemă pentru țările lor și pentru democrație în general, arată datele unui sondaj al Comisiei Europene.
Eurobarometrul a fost realizat în luna februarie. Peste 26.000 de cetățeni din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au răspuns întrebărilor.
Europenii chestionați au cea mai mare încredere în radio (70%). Urmează apoi televizorul (66%), ziarele și revistele (63%) și publicațiile online (47%)
În România, canalele radio și TV se bucură de 66% încredere, în timp ce ziarele și revistele pe print au 45% încredere. 37% dintre românii chestionați au declarat că au încredere în informația online.
Printre cei care folosesc rețele sociale și aplicațiile de mesagerie online, respondenții din România (59%) sunt cel mai probabil să aibă încredere în știrile și informațiile pe care le accesează prin intermediul acestorplatforme.
37% dintre europeni susțin că se lovesc zilnic de știri false și 71% dintre ei sunt încrezători că pot identifica știrile false. În România, procentul celor din urmă se ridică la 79%.