Un sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS), unul din puţinele institute sociologice care au prezentat date corecte la alegerile prezidenţiale din 2014, arată date interesante despre cei pe care românii îi văd cei mai în măsură să preia funcţia de premier al României.
Astfel, sondajul arată că din rândurile opoziţiei, fostul preşedinte Traian Băsescu este văzut de români drept cel mai potrivit politician din rândurile opoziţiei pentru a prelua conducerea Guvernului. Acesta este urma de distanţa mică de liderul PNL Ludovic Orban, apoi de Crin Antonescu, Dan Barna şi Klaus Iohannis.
În ceea ce priveşte coaliţia aflată la putere, Viorica Dăncilă este depăşită în preferinţele românilor de Călin Popescu Tăriceanu, Gabriela Firea şi Liviu Dragnea.
Traian Băsescu are cifre foarte bune în sondajul de opinie şi în ceea ce priveşte părerea românilor despre activitatea foştilor preşedinţi. Astfel, acesta este apreciat de români pentru îmbunătăţirea relaţiei cu Republica Moldova, integrarea României în Uniunea Europeană, cât şi independenţa justiţiei sau democratizarea ţării.
În schimb, actualul preşedinte Klaus Iohannis este apreciat pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu românii din diaspora, creşterea prestigiului ţării pe plan extern, reducerea corupţiei sau independenţa justiţiei.
Românii preferă să voteze candidatul PNL-ului pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, arată sondajul BCS. Peste 19% din alegători şi 28,7 dintrei ceic are sunt siguri că vor merge la vot susţin că vor vota propunerea liberalilor. În schimb, candidatul PSD ar fi votat de 14,4% din alegători şi 21,5% dintre cei care sunt sigur că merg.
Dacă liberalii au anunţat deja public că îl vor susţine pe Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat de preşedinte, PSD are mari probleme în a găsi un candidat viabil pentru alegerile de la finalul lui 2019.
Sondajul s-a desfăşurat la solicitarea PMP şi a fost efectuat pe un eşantion de 1087 persoane cu vârste mai mari de 18 ani domiciliate în 128 localităţi urbane şi rurale selectate din toate judeţele ţării.
Tipul eşantionului: probabilist, stratificat, format din 48 straturi rezultate din intersecţia a 8 zone geografice cu 6 tipuri de localităţi urbane şi rurale.
Selecţia subiecţilor: interviurile s-au realizat la domiciliul subiecţilor. Persoanele intervievate au fost alese prin pas statistic, din 3 în 3 apartamente sau case, pornind de la numărul 3 al fiecărei străzi. În cazul în care în apartamentele sau casele selectate nu locuia sau nu răspundea nimeni s-a selectat următoarea a 3-a casă. În acest fel s-a păstrat principiul probabilist, fiind improbabil la oamenii care domiciliază la apartamente cu numere multiplu de 3 să aibă opinii semnificativ diferite de cei care locuiesc la apartamente cu alte numere.
Reprezentativitate: eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă din ţară, cu o eroare de +/-3%. Au fost excluse din analiză persoanele instituţionalizate (din spitale, aziluri, mânăstiri, penitenciare, etc.) si cele plecate în străinătate (peste 20% din totalul alegătorilor). Datele prezentate sunt cele culese din teren, neponderate. Verificarea corectitudinii lor s-a făcut de către echipa coordonatoare, prin recontactarea telefonică a 219 subiecţi (20%), care au confirmat participarea la sondaj.
Ancheta de teren: 27 noiembrie – 5 decembrie 2018.