Sondaj: 70% dintre părinți susțin că elevii trebuie să revină fizic la școală în februarie

Publicat: 28 01. 2021, 17:58
Sursa Foto: www.dreamstime.com

Potrivit unui sondaj IRES, 70% dintre părinți susțin că elevii trebuie să revină fizic la școală în februarie. Sondajul are loc în contextul în care autoritățile pregătesc revenirea în sălile de curs începând cu data de 8 februarie, după vacanța intersemestrială.

Majoritatea părinților vor redeschiderea școlilor în februarie

Potrivit cercetării IRES, 19% cred că școala ar trebui să funcționeze în sistem hibrid, jumătate în clase, jumătate în sistem online, în timp ce doar 4% cred că aceasta ar trebui să continue doar online.

În același timp, trei sferturi dintre părinții de copii de grădiniță și elevi din preuniversitar ar dori ca școala să înceapă cât mai repede; 2 din 10 ar dori ca acest lucru să se întâmple după ce rata de infectare scade sub 3 la mie; iar 6% consideră că școala sau grădinița, în format fizic, să înceapă după ce 70% din populație a fost deja imunizată.

O parte dintre părinți sunt mulțumiți de școala online În privința modului în care au funcționat în această perioadă cursurile online, există o diferență între opiniile părinților cu copii în sistem preuniversitar și cei cu elevi la liceu. Primii sunt mulțumiți de școala online, în timp ce ceilalți sunt nemulțumiți. Aceeași opinie o au și părinții cu studii elementare.

Aproape patru din zece părinți sigur se vor vaccina sau s-au vaccinat deja anti COVID-19, trei din zece nu sunt hotărâți și alți trei din zece spun că sigur nu se vor vaccina.Proporțiile celor care spun că sigur nu se vor vaccina sunt mai mari odată cu scăderea vârstei, a nivelului de educație și de venit, dar și a vârstei copiilor, și sunt mai mari în rural decât în urban.

Părinții vor ca profesorii să fie vaccinați împotriva COVID-19

Cu toate că majoritatea respondenților își doresc ca profesorii/educatorii să fie vaccinați anti COVID-19,aproape trei sferturi dintre părinți consideră că un profesor/educator care nu se vaccinează își protejează dreptul la sănătate și imunitate și aproape șase din zece – că evită riscurile unui vaccin produs cu o tehnologie nouă.În plus, aproximativ patru din zece cred că un profesor/educator care nu se vaccinează nu pune pe nimeni în pericol, dar și că același profesor/educator reprezintă un risc pentru copiii cu care lucrează și familiile lor. Respondenții care nu utilizează internetul sunt mai curând în dezacord că instructorii și-ar proteja dreptul la intimitate și sănătate; de asemenea, pe măsură ce vârsta copiilor scade, crește dezacordul părinților cu privire la această afirmație.

Totuși,șapte din zece părinți și-ar trimite copiii la școală/grădiniță și dacă ar ști că aceștia ar avea la clasă/grupă personal didactic nevaccinat anti COVID-19; proporția celor care spun acest lucru crește odată cu creșterea nivelului de educație și de venit, dar și a vârstei elevilor; totuși, comparând grupurile de părinți, proporția cea mai ridicată a celor care și-ar trimite copiii la școală/grădiniță în aceste condiții se găsește în rândul părinților care au doar preșcolari.

Intervievații sunt mai curând îngrijorați de riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 a unor membri din familia lor (45%), decât a copiilor (42%) sau a lor, personal (37%). Mai îngrijorați cu privire la posibila îmbolnăvire cu COVID-19 a copiilor sunt femeile, părinții cu vârsta peste 45 ani, cu nivel scăzut de educație și venituri, dar și non-utilizatori de internet și persoane care locuiesc în mediul rural.