Somnul nu ajută creierul să elimine toxinele, sugerează un studiu
Efectul reparator al unei nopți bune de odihnă este larg recunoscut și explicația științifică populară de până acum pretindea că creierul elimină toxinele în timpul somnului.
Creierul lucrează mai greu la eliminarea toxinelor în starea de somn
Cu toate acestea, noi descoperiri sugerează că această teorie, care a devenit o viziune dominantă în neuroștiință, ar putea fi greșită. Studiul a constatat că mișcarea la nivelul creierului șoarecilor a fost, de fapt, semnificativ redusă în timpul somnului și al anesteziei.
„Părea ca o idee câștigătoare a premiului Nobel”, a spus profesorul Nick Franks, profesor de biofizică și anestezie la Imperial College din Londra și co-conducător al studiului.
„Dacă ești privat de somn, nenumărate lucruri merg prost – nu îți amintești lucrurile clar, coordonarea ochi-mână este slabă”, a adăugat el.„Ideea că creierul tău face această întreținere de bază în timpul somnului părea să aibă sens.”
Cu toate acestea, au existat doar dovezi indirecte că sistemul creierului de eliminare a toxinelor își crește activitatea în timpul somnului, a spus Franks.
În cel mai recent studiu, publicat în revista Nature Neuroscience, cercetătorii au folosit un colorant fluorescent pentru a studia creierul șoarecilor.
Acest lucru le-a permis să vadă cât de repede s-a mutat colorantul din cavitățile pline cu lichid, numite ventriculi, în alte regiuni ale creierului și le-a permis să măsoare viteza de colorantului direct la nivelul creierului.
Există multe teorii cu privire la motivul pentru care dormim, somnul este important
Studiul a arătat că activitatea a fost redusă cu aproximativ 30% la șoarecii adormiți și cu 50% la șoarecii care erau sub anestezie, în comparație cu șoarecii care erau ținuți treji.
„Am fost foarte surprinși de rezultate”, a spus Franks. „Am descoperit că rata de eliminare a colorantului din creier a fost redusă semnificativ la animalele care dormeau sau se aflau sub anestezie.”
Cercetătorii prezic că descoperirile se vor extinde la oameni, deoarece somnul este o nevoie de bază împărtășită de toate mamiferele.
Profesorul Bill Wisden, director interimar al Institutului de Cercetare a Demenței din Marea Britanie de la Imperial College London și coautor principal, a declarat: „Există multe teorii cu privire la motivul pentru care dormim și, deși am demonstrat că eliminarea toxinelor poate să nu fie un motiv cheie, nu se poate argumenta că somnul nu este important.”
Descoperirile au relevanță pentru cercetarea demenței datorită dovezilor tot mai mari ale unei legături între somnul prost și riscul de Alzheimer.
Nu a fost clar dacă lipsa de somn ar putea cauza Alzheimer sau dacă este pur și simplu un simptom precoce. Unii au emis ipoteza că, fără somn suficient, creierul s-ar putea să nu fie capabil să curețe toxinele în mod eficient, dar cele mai recente cercetări ridică îndoieli cu privire la plauzibilitatea acestei explicații.
„Deoarece această idee a dominat atât de mult, probabil că a crescut anxietatea oamenilor că, dacă nu dorm, vor avea mai multe șanse de a dezvolta demență”, a spus Franks.
Wisden a spus: „Somnul perturbat este un simptom comun experimentat de persoanele care trăiesc cu demență. Cu toate acestea, încă nu știm dacă aceasta este o consecință sau un factor determinant în progresia bolii. Este posibil ca un somn bun să ajute la reducerea riscului de demență din alte motive decât eliminării toxinelor.”