Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar gospodinele sunt în toiul pregătirilor. În mare parte, românii au sacrificat deja porcii, iar acum sunt preparate bucatele care fac masa de Crăciun mult așteptată.
Cu toate acestea, există persoane care nu au timp pentru gătit și apelează la soluții moderne. Se pare că și în acest an mâncarea de sărbători poate fi livrată de curier.
În băcănii, pachetele pentru mesele de sărbători au fost deja comandate. De altfel, comenzile curg pe mai toate platformele care livrează mâncare gătită, iar clienții sunt în principal oameni care nu au timp să gătească ori nu se pricep.
Cozonacul este cel mai cerut produs. Urmează preparatele tradiționale din porc și mâncărurile sofisticate, cu care gazdele vor să își impresioneze musafirii.
De la aperitive cum ar fi lebăr, tobă caltaboși, șorici, urechile de porc, până la cele tradiționale de băgat la cuptor.
„Facem niște mușchiuleț împănați condimentați cu rozmarin, cimbru, tot de băgat la cuptor. În special se comandă tăvile cu porc cu usturoi”, a declarat un reprezentant al unei firme de catering, notează antena3.ro.
Platourile cu friptură, sarmale, aperitiv și cozonac ajung să coste câteva sute de lei în funcție de cantitatea dorită.
Cele mai multe comenzi sunt pentru cel puțin şase persoane.
Cum prețul unui cozonac de 3 kilograme ajunge la 220 de lei, oamenii s-au gândit că numai în sistem de rate își pot vinde produsele „de lux”.
De exemplu, un pachet care conține un cozonac și nouă bucăți de macarons se vinde la 146 de lei, cu rate începând de la 12,16 lei pe lună.
Totodată, Rompan transmite că în acest an oferta de cozonaci este foarte generoasă. Peste 7,5 milioane de cozonaci vor fi copți în aceste zile, până la Crăciun. Dintre aceștia, aproximativ două milioane vor pleca la export către țările cu cele mai mari comunități de români.
„Preţul cozonacilor este între 10 şi 50-60 de lei pe kilogram la cofetării, dar la noi, în industrie, preţurile sunt mai moderate. Vreau să vă spun că ne-am îmbunătăţit gama sortimentală cu tot felul de umpluturi.
Am scos şi un cozonac – Hohoho – care are umplutură cu nuci, mere şi stafide sau cu cremă de ciocolată şi rom. Avem umpluturi cu portocală şi rahat, nucă şi stafide. Ne-am pliat pe gustul consumatorilor”, a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu, potrivit click.ro.