Soluția Ministerului Mediului pentru urșii care terorizează populația: Mâncare mai multă și monitorizare

Publicat: 05 10. 2012, 09:37

Mâncare din belşug, dar şi o monitorizare mai bună. Aceasta pare a fi soluţia găsită de Ministerul Mediului pentru problema urşilor. Astfel, la două săptămâni de la atacurile animalelor sălbatice din judeţele Dâmboviţa şi Argeş, Rovana Plumb doreşte schimbarea legislaţiei. Şi asta cât mai repede pentru a evita o nouă invazie a urşilor la poalele munţilor.

Conducerea ministerului Mediului a analizat situaţia precară a urşilor din pădurile României. Şi după două săptămâni de analize soluţia găsită presupune îmbunătăţirea contractului de gestionare a faunei din fondurile de vânătoare.

„Urmărim completarea  contractului cu noi clauze care să facă referire în mod expres la speciile protejate de pe teritoriul acestor fonduri cinegetice: urs, lup, râs, pisică sălbatică. Aceste clauze trebuie să facă referire la obligativitatea gestionărilor de a evalua, de a monitoriza și mai ales de a asigura hrana animalelor sălbatice atunci când acest lucru se impune”, a declarat secretarul de Stat în Ministerul Mediului și Pădurilor, Mugur Cozmanciuc, pentru EVZ.

Ministerul a ţinut totuşi să-şi motiveze decizia de a schimba legislaţia în domeniul protecției animalelor.

„Prin aceste modificări, Ministerul Mediului și Pădurilor nu dorește crearea unui prejudiciu economic pentru gestionarii fondurilor de vânătoare, ci urmărim, în primul rând, protejarea populației aflate în apropierea fondurilor cinegetice precum și asigurarea unui habitat optim animalelor sălbatice prin îndepărtarea acestor specii de zonele locuite”, a mai precizat Cozmaniciuc.

Măsurile vin după ce doi oameni au fost ucişi de urşi, iar alţi trei răniţi în momentul în care animalele sălbatice au venit în curţile oamenilor în căutare de hrană. Cozmanciuc nu se află însă la prima iniţiativă de acest gen. Secretarul de stat a mai cerut şi o serie de controale în fondurile de vânătoare. În urma acestora, au fost verificate 150 de persoane şi acordate peste 300 de contravenţii.