Soluţia găsită de europarlamentari pentru eliminarea dublului standard de calitate a produselor. Se cere atenție sporită la mărcile private 

Publicat: 09 03. 2018, 10:07

Europarlamentarii au găsit soluţia prin care s-ar putea elimina dublul standard de calitate a produselor vândute în state diferite din Uniunea Europeană (UE), sugerând că mărcile private ar trebui să fie tratate cu mare atenție.

„Mărcile private au devenit o prezență importantă în coșurile de cumpărături ale consumatorilor, iar cota lor de piață a crescut în majoritatea categoriilor de produse în majoritatea statelor membre în ultimul deceniu.Considerăm că mărcile private nu ar trebui să dea impresia unui produs de marcă pentru a împiedica confuzia consumatorilor; iar problema mărcilor private necesită o atenție deosebită din partea Comisiei”, se arată în raportul despre dublul standard de calitate a alimentelor lansat în dezbatere publică de către Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor din cadrul Parlamentului European.

Potrivit documentului soluția prin care se pot elimina aceste practici la nivelul UE se referă la ieșirea lor în afara legii, informează economica.net.

Astfel, Comisia Europerană ar trebui să amendeze Anexa 1 a Directivei Europene privind practicile comerciale neloiale (Anexa 1 dinDIRECTIVA 2005/29/CE) prin adăugarea pe „lista neagră” practicilor care fac ca produsele cu același nume și același ambalaj să aibă calități diferite în funcție de statul unde se comercializează.

De asemenea, pe lista practicilor comerciale interzise se găsesc: „a prezenta drepturile de care consumatorii beneficiază prin lege ca și caracteristică distinctivă a ofertei comerciantului”, „a afișa un certificat, o marcă de calitate sau un echivalent fără autorizația necesară în acest sens” şi „a promova deliberat un produs similar cu produsul unui alt producător astfel încât consumatorul să creadă că produsul promovat provine de la același producător”.

Se așteaptă amendamentele din partea europarlamentarilor pentru rezolvarea acestei probleme până în data de 17 aprilie.

Subiectul este în atenţia europenilor, încă din 2011 și probabil, va genera noi reglementări pe piața comună.