Efectele solstițiului de vară asupra organismului. Cum te poate influența

Efectele solstițiului de vară asupra organismului. Cum te poate influența

Solstițiu de varămarchează cea mai lungă zi din an, și cea în care începe în mod oficial vara, soarele ajungând la înalt punct din an.

Sostițiul de vară 2020 are loc duminică, 21 iunie,începând astfel vara astronomică şi înregistrându-se cea mai lungă zi din an. Solstițiul de vară este și cea mai lungă zi din an, mai exact 15 ore și 32 de minute, iar durata nopții este de doar 8 ore și 28 de minute.

În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Oamenii obișnuiau să sărbătorească această zi prin petreceri, dansuri, focuri mari, cântece și voie bună.

Solstițiu de vară2020

Solstițiul reprezintã cele douã momente ale anului când Soarele se aflã la cea mai mare sau cea mai micã înãlțime fațã de Ecuator. Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o miscare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează – în prima aproximație – o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului – numit planul eclipticii – cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Denumirea de solstițiu – ”Soarele stă”- este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.

Începând de astăzi, timp de 6 luni, durata zilei va începe sa scadă, iar duratanopții va începe să crească până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Efectelesolstițiului de vară asupra organismului

Acest fenomen poate produce schimbări importante ale organismului.

Modificări ale somnului, astenia, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare, cefaleea, şi chiar vertijul sau modificare apetitului sunt câteva dintre afecţiunile ce pot apărea.

Legende și superstiții legate de solstițiul de vară

Solstițiul de vară 2020 vine şi cu o serie de tradiţii şi obiceiuri la români.Solstițiul de varã este apropiat si legat de sarbatoarea Sanzienelor, de pe 24 iunie.

Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene și silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum și însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor. Coronițele de Sânziene lãsate noaptea afarăputeau asigura fetele cã vor face nuntăîn vară, dacăerau găsite dimineața acoperite de rouă.

Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Aceastăzi este totodatăși un prilej de găsire și folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia și un ritual de renaștere. În unele regiuni, spălatul cu rouăadunatăîn ajunul solstițiului reprezenta o practicămagicăde frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apăcu ierburi din noaptea solstițiului reprezenta o curăde refacere a sănătății și vigorii.

În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`