Efectele solstițiului de vară asupra organismului. Cum te poate influența

Efectele solstițiului de vară asupra organismului. Cum te poate influența

Solstițiu de varămarchează cea mai lungă zi din an, și cea în care începe în mod oficial vara, soarele ajungând la înalt punct din an.

Sostițiul de vară 2020 are loc duminică, 21 iunie,începând astfel vara astronomică şi înregistrându-se cea mai lungă zi din an. Solstițiul de vară este și cea mai lungă zi din an, mai exact 15 ore și 32 de minute, iar durata nopții este de doar 8 ore și 28 de minute.

În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Oamenii obișnuiau să sărbătorească această zi prin petreceri, dansuri, focuri mari, cântece și voie bună.

Solstițiu de vară2020

Solstițiul reprezintã cele douã momente ale anului când Soarele se aflã la cea mai mare sau cea mai micã înãlțime fațã de Ecuator. Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o miscare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează – în prima aproximație – o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului – numit planul eclipticii – cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Denumirea de solstițiu – ”Soarele stă”- este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.

Începând de astăzi, timp de 6 luni, durata zilei va începe sa scadă, iar duratanopții va începe să crească până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Efectelesolstițiului de vară asupra organismului

Acest fenomen poate produce schimbări importante ale organismului.

Modificări ale somnului, astenia, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare, cefaleea, şi chiar vertijul sau modificare apetitului sunt câteva dintre afecţiunile ce pot apărea.

Legende și superstiții legate de solstițiul de vară

Solstițiul de vară 2020 vine şi cu o serie de tradiţii şi obiceiuri la români.Solstițiul de varã este apropiat si legat de sarbatoarea Sanzienelor, de pe 24 iunie.

Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene și silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum și însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor. Coronițele de Sânziene lãsate noaptea afarăputeau asigura fetele cã vor face nuntăîn vară, dacăerau găsite dimineața acoperite de rouă.

Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Aceastăzi este totodatăși un prilej de găsire și folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia și un ritual de renaștere. În unele regiuni, spălatul cu rouăadunatăîn ajunul solstițiului reprezenta o practicămagicăde frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apăcu ierburi din noaptea solstițiului reprezenta o curăde refacere a sănătății și vigorii.

În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”
20:59 - Diana Șoșoacă: “George Simion este cu PSD-ul de când am intrat în Parlamentul României”. Ce i-a spus liderul AUR înainte cu o săptămână să o dea afară din partid (VIDEO)