Solstițiu de vară! 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce nu trebuie făcut în această zi

Publicat: 21 06. 2022, 08:23
Actualizat: 21 06. 2022, 08:26
Solstițiu de vară! 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce nu trebuie făcut în această zi. Sursa Foto: Pixabay

În 2022, Solstițiul de Vară, când avem parte de cea mai scurtă noapte și cea mai lungă zi din an, pică pe 21 iunie. Începând cu 22 iunie, timp de 6 luni, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, până pe 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă.

Această zi vine însă și cu o serie de tradiții și obieciuri, la români. Solstițiul de vară este apropiat și legat de sărbătoarea Sânzienelor, de pe 24 iunie.

Solstițiu de vară, cea mai lungă zi din an

Solstițiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se aflã la cea mai mare sau cea mai mică înălțime față de Ecuator. Pământul executã atât o mișcare în jurul Soarelui, cât și una de rotație în jurul axei polilor tereștri.

Soarele pur și simplu strălucește și dă viață tot ce este în jur, fără a cere nimic în schimb. Prin urmare, pe 21 iunie, ar trebui să fii sincer generos și mulțumit cu tot ceea ce te înconjoară. Din punct de vedere energetic, ziua este considerată puternică, iar modul în care o petreceți poate avea un efect prelungit, de la trei până la șase luni”, spun experţii.

Puteți oferi cadouri, puteți aranja o vacanță pentru dvs. și pentru cei dragi, puteți participa la evenimente caritabile. Relațiile care încep în această zi pot dura pentru totdeauna”, ne trasnmit astrologii.

În tradiţia creştin ortodoxă, 24 iunie este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, adus pe lume la bătrâneţe de Elisabeta, eveniment ce pregătește minunea nașterii Mântuitorului dintr-o fecioară.

Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi şi momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar și de descântec. Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori şi ierburi, care vor fi folosite contra bolilor şi altor rele.

Ce obiceiuri există în ziua de Sânziene

Sanzienele sunt făpturi magice, aeriene și silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum și însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor. Coronițele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară, dacă erau găsite dimineața acoperite de rouă.

Această zi este totodată și un prilej de găsire și folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia și un ritual de renaștere. În unele regiuni, spălatul cu rouă adunată în ajunul solstițiului reprezenta o practică magică de frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apă cu ierburi din noaptea solstițiului reprezenta o cură de refacere a sănătãții și vigorii.

Se spune astfel că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug: se va face porumb, vin, o seamă de bucate. De asemenea, dacă cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă însă cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete, războaie și alte nenorociri.

În această zi, oamenii nu trebuie să fie agresivi, să evite orice fel de conflict și ceartă. În astrologie, Soarele în harta natală înseamnă EU (autoidentificare, esență neschimbătoare, întregime, iubire și creativitate), motiv pentru care manifestările de egoism pot depăși scara.