Solicitare fermă către vârful Bisericii Ortodoxe Române. Zeci de persoane publice au trimis o scrisoare pe tema certificatului verde anti-COVID-19
Zeci de persoane publice din România au transmis o solicitare fermă Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul în care în Parlament ar urma să se voteze extinderea interdicțiilor persoanelor nevaccinate, în baza certificatului verde COVID. Printre semnatarii scrisorii se numără regizorul Cristi Puiu, filozoful Mihail Neamțu, rapperul Tudor Sișu, actorul Dan Puric și designerul Florin Dobre.
Practic, semnatarii scrisorii cer Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să aibă o poziție fermă cu privire la impunerea pașaportului verde pentru accesul al locul de muncă și diverse spații publice.
„(…) În acest moment, vaccinați sau nevaccinați, ni se refuză dreptul de a fi conștienți, liberi și responsabili. În mod iresponsabil, suntem divizați, stigmatizați, culpabilizați.
Dorim să atragem atenția asupra unei posibile erori: aceea de a crede că Biserica va fi, cumva, scutită de aceste îngrădiri. Vă amintim că, printr-o simplă Hotărâre de Guvern, executivul interimar și-a stabilit ca țintă de vaccinare cifra de 90% din populația generală. Este evident că, în contextul Certificatului „Verde”, aceasta va însemna foarte probabil condiționarea participării la slujire de obținerea acestui document atât pentru credincioși, cât și pentru cler.
Dacă Biserica va tăcea când pâinea cea de toate zilele le este condiționată enoriașilor săi, ce legitimitate va mai avea reacția Bisericii atunci?”, au precizat semnatarii, potrivit R3Media.
În prezent, pentru accesul în biserici, nu se solicită certificat verde.
Obiectivul asumat de Guvernul României în fața Comisiei Europene: 90% din populație vaccinată anti-COVID-19 până în 2023
La începutul lunii noiembrie, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că la Guvern există un proiect care se referă la țintele de acoperire vaccinală pentru 2022 și 2023.
„Obiectivele specifice sunt: primul, pentru anul 2022, pe categorii de vârstă, obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticenţă parentală, urmând a fi reevaluată periodic.
Obiectivul de acoperire vaccinală de 70% pentru populaţia generală cu vârsta mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023, acesta fiind cel de-al doilea obiectiv specific, vorbim de obiectivul de acoperire vaccinală de 90% populaţia generală eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani”, a mai explicat secretarul de stat.