Folosirea solarului este extrem de nocivă pentru persoanele sub 18 ani şi pentru cele cu aluniţe, riscurile solarului fiind comparabile cu cele ale fumatului și ale consumului de droguri, conform preşedintelui Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirugicală, dr. Mihaela Leventer.
„Nu este nicio diferenţă între statul la solar, fumatul şi consumul de droguri. Toate au riscuri vitale. Evitarea acestor situaţii riscante ar îmbunătăţi semnificativ speranţa de viaţă sănătoasă”, a declarat marți dr. Levanter, citând un studiu al Skin Center Foundation.
Potrivit acestui studiu, utilizarea periodică a solarului crește riscul de melanom cu 74 de procente. SRMEDCC estimează, de asemenea, că incidenţa apariţiei unei forme de cancer de piele la maturitate creşte cu 15 la sută în cazul celor care au apelat la şedinţe la solar, în comparaţie cu cei care nu au fost expuşi, conform Mediafax.
SRMEDDC militează deţinătorii de solare să fie obligaţi să limiteze accesul tinerilor sub 18 ani fără acordul scris al părinţilor şi să interzică intrarea persoanelor cu aluniţe numeroase. Limitări de acest fel sunt impuse în alte țari europene, Australia și SUA.
Deși riscurile solarului sunt cunsocute de mai mulți ani, afacerile în acest domeniu sunt înfloritare. Studiul citat estimează că industria reprezintă o afacere de circa cinci miliarde de dolari annual.