Soiul celui mai iute ardei din lume a fost obținut de cercetătorii din România, la Stațiunea de Cercetare Buzău

Soiul celui mai iute ardei din lume a fost obținut de cercetătorii din România, la Stațiunea de Cercetare Buzău
foto: captură YT

Cel mai iute ardei din lume, realizat de o echipă de cercetători din Buzău, depășește de 200 de ori în iuțime soiul omologat în 2016, Carolina Reapper. Deși fusese certificat din 2014, recordul a fost confirmat abia anul acesta la un congres mondial de horticultură din Franța, iar în câteva luni, soiul produs la Buzău va fi omologat, arată Gândul.

Iuțeala soiului obținut de specialiștii de la Buzău depășește 2,4 milioane de unități Scoville

În prezent, ardeiul iute de Buzău este cunoscut după codul L 13A. Pare după aspect unul normal însă, când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut.

Mai mult, produce usturimi puternice în cazul în care pulpa sau semințele sunt atinse cu mâna neprotejată. Ardeiul L 13A este un soi la care cercetătorii buzoieni lucrează din anul 1996.

„Un producător de cârnați de Pleșcoi și babic de Buzău a venit să-mi ceară un soi care să fie uniform în ceea ce privește iuțeala, știindu-se că pe o plantă sunt și ardei mai iuți, dar și mai puțin iuți. Așa am fost provocați să obținem un soi, cu ajutorul căruia dumnealui să stabilizeze o rețetă clară”, explică cercetătorul Costel Vânătoru.

Prin numeroase intervenții în laboratorul de genetică și ameliorare al SCDL Buzău, soiul extrem de iute a ajuns să depășească cu 200 de unități soiul deținător al recordului, sursă foto: captură YT

Iuțeala soiului obținut de specialiștii Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău depășește 2,4 milioane de unități Scoville, scara ce măsoară această proprietate, fiind verificată în laboratoare din țară și de peste hotare.

Prin numeroase intervenții în laboratorul de genetică și ameliorare al SCDL Buzău, soiul extrem de iute a ajuns să depășească cu 200 de unități soiul deținător al recordului, Carolina Reapper, care are 2,2 milioane de unități.

Dezvoltarea soiurilor extrem de iuți ajută la fabricarea mijloacelor de autoapărare

„Capsaicina, substanța care este responsabilă de usturimea ardeiului, proprietate care este transmisă de un grup de gene. Am început să strâng resurse genetice, iar de bază a fost cel mai vechi soi de ardei iute cultivat pe teritoriul României, cunoscuta varietate Cornul Caprei”, explică cercetătorul buzoian.

Cercetarea ardeiului iute și dezvoltarea soiurilor extrem de usturate aduc beneficii în sfera medicală, culinară, dar și în fabricarea mijloacelor de autoapărare.

„Pe lângă multiplele beneficii în industria farmaceutică, vorbim de o altă utilizare la producerea spray-urilor de combatere a răufăcătorilor, a infractorilor, a animalelor. Deci, au o acțiune repelentă tocmai din cauza acestei acțiuni inflamatorii”, declară Camelia Bratu, cercetător științific la Banca de resurse genetice Buzău.

Soiul cel mai iute obținut la Buzău este în curs de omologare la Institutul de Stat pentru Testarea și Încercarea Soiurilor (ISTIS), din subordinea Ministerului Agriculturii, proces care ar putea fi terminat în următoarele luni.

Va intra apoi în catalogul european al plantelor de cultură, pentru a fi comercializat în siguranță peste hotare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)