Șoferul de TIR care a încercat să evite un control pe A1 și a ucis două persoane, condamnat la 16 ani de închisoare

Șoferul de TIR care a încercat să evite un control pe A1 și a ucis două persoane, condamnat la 16 ani de închisoare
Sursa foto: Shutterstock

În 2020, un șofer de TIR a cauzat un accident rutier deosebit de grav pe autostrada A1, soldat cu pierderea tragică a vieții unei tinere de 25 de ani și a fiicei sale în vârstă de 1 an și 10 luni. Recent, Curtea de Apel Pitești a emis o sentință definitivă, condamnându-l pe șofer la 16 ani de închisoare pentru omor calificat, conform Clujust.ro.

Cum s-a produs accidentul

În octombrie 2022, el a fost condamnat de Tribunalul Argeș la o pedeapsă de 16 ani de închisoare. Potrivit susei citate, Curtea de Apel Pitești a respins cererea inculpatului de modificare a calificării juridice, apelurile făcute de inculpat și de părțile civile au fost respinse, iar sentința Tribunalului Argeș a fost menținută.

În noaptea de 17 spre 18 august, într-un autoturism aflat pe Autostrada București-Pitești, se aflau trei persoane: doi adulți și un copil, care se îndreptau spre Capitală. Din păcate, mașina în care se aflau a intrat în coliziune cu remorca unui TIR care încerca să întoarcă pe autostradă, într-o încercare de a evita un control ISCTR.

După producerea accidentului, șoferul a fost interogat de către anchetatori și a recunoscut că a instalat un magnet pe impulsorul cutiei de viteze cu scopul de a manipula aparatul tahograf și de a modifica înregistrările referitoare la timpul de conducere. După aceasta, a continuat să conducă pe autostrada A1 în direcția București-Pitești. Mai târziu, a părăsit autostrada prin breteaua Pitești Sud – Craiova și a ajuns pe pasarela care traversează A1, de unde a observat un echipaj al ISCTR oprit în scopul efectuării unui control. Pentru a evita acest control și o posibilă sancțiune, deoarece aparatul tahograf indica că era în perioada de odihnă, șoferul a depășit linia continuă, a intrat pe contrasens pe breteaua de ieșire de pe autostradă spre Cătanele și a condus neregulamentar pe o distanță de 700 de metri până când a ajuns pe A1, scrie Digi24.

Soția șoferului și fiica lor de un an și zece luni au pierit în urma accidentului

După aceea, șoferul a intrat din nou pe autostradă, dar pe contrasens, făcând o viraj la stânga în loc de dreapta și continuând în direcția Râmnicu Vâlcea-București. A oprit pentru câteva momente pe banda de urgență, apoi și-a activat luminile de avarie și a continuat pe banda de decelerare. Apoi, treptat, s-a deplasat pe banda 1 și banda 2 și a făcut un viraj la stânga către breteaua de ieșire de pe autostradă (Pitești Sud-Craiova), blocând într-o poziție transversală ambele benzi ale sensului către București.

Atunci s-a produs coliziunea cu un autoturism care se deplasa de la Râmnicul-Vâlcea spre București. Conform Monitorul de Cluj, soțul victimei, aflat la volan, a încercat să evite impactul, dar a lovit parapetele de pe marginea autostrăzii și a ricoșat în remorca TIR-ului, care bloca ambele sensuri de mers către București, fiind așezat transversal pe drum.

În urma unei coliziuni tragice, soția șoferului, în vârstă de 25 de ani, a suferit răni grave și a fost transportată de urgență la spital. Cu toate eforturile depuse de personalul medical, ea a pierdut lupta pentru viață. În același accident, fiica lor în vârstă de 1 an și 10 luni a suferit leziuni atât de grave încât, din nefericire, a decedat pe loc.

Investigațiile ulterioare au dezvăluit că autoutilitara implicată în accident nu avea o poliță de asigurare RCA valabilă. Copia depusă anterior la dosar s-a dovedit a fi falsă, ceea ce adaugă un element de neglijență în această tragedie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`